Русија

ПУТИНУ СПРЕМАЈУ ХАПШЕЊЕ? Бивши судија Хашког суда: Не би био први председник који би одговарао

БИВШИ судија Међународног кривичног суда Волфганг Шомбург изјавио је да је уверен да ће бити судски гоњени ратни злочини које су, како тврди, починиле руске трупе у Украјини. Он је изразио наду да ће расписивањем тајних налога бити могуће хапшење и руског председника Владимира Путина.

– Ситуација је јединствена, јер најпре мора да се образложи надлежност Међународног кривичног суда – рекао је немачки правник телевизији БР.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да се Украјина већ након руске операције 2014. повиновала правосуђу Међународног суда, због чега није потребна нова одлука Савета безбедности УН, у којем Русија има право вета.

Према његовим речима, дела за која ће моћи да се суди пред Међународним судом, обухватају наводне ратне злочине руске војске.

Он је рекао да тренутно не треба очекивати да ће војници појединачно бити изведени пред суд.

– Међутим, тиме што се знају имена, број јединице и конкретне особе, релативно је једноставно покренути истрагу у вези са неком конкретном ситуацијом – казао је он.

На питање да ли је могуће суђење и руском председнику Владимиру Путину пред Међународним судом, Шомбург је рекао да се томе нада.

– Он не би био први вођа државе који би морао да одговара – подвукао је немачки правник.

Изразио је наду да ће државе издати тајне налоге за хапшење, који ће моћи да се примене приликом будућих путовања Путина у иностранство.

Он не верује да ће Путин моћи да буде ухапшен у Москви, али ни то не жели да искључи.

– Имали смо успешне отмице из других држава – додао је Шомбург.

 

 

Извор: Танјуг