Србија

БОЦАН-ХАРЧЕНКО ПОСЛАО БРУТАЛНУ ПОРУКУ у вези са КОСОВОМ својим колегама из Канаде, Пољске и Британије

Фото: Јутјуб

Амбасадор Русије у Србији поручио својим колегама, амбасадорима Канаде, Пољске и Велике Британије, да им „нико није дао право да држе лекције Русима“.

– Саветовао бих амбасадорима да преусмере пажњу на односе својих земаља са Београдом. Пре свега, да у себи пронађу „мудрост, поверење и сећање“ и да поштено сагледају дволичну, запаљиву политику својих земаља у вези са Косовом – рекао је Александар Боцан Харченко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је тако реаговао на јучерашњи текст у „Политици“ амбасадора Џајлса Нормана, Рафала Перла и Шана Меклеода, под називом „Мудрост, поверења и сећање“.

Како је Боцан Харченко написао, у саопштењу које је објавила данашња „Политика“, то је „примитивни памфлет чији је наслов потпуно контрадикторан садржају“, додајући да се“из неког разлога аутори текста не сећају бомбардовања Србије 1999. године на Дан победе 9. маја, а и на такозвани Дан Европе 8. маја“.

– А у Украјини? Где је ваше саосећање поводом осам година систематског геноцида над неколико милиона житеља Донбаса, на чију је заштиту устала Русија? Као што се поново уздигла као бедем на путу неонацизма који је Запад подстицао и подстиче у Украјини, шаљући своје плаћенике у редове његових присталица. Где је ваш гнев због ратних злочина кијевског режима, убистава цивила ракетама и гранатама из ваших земаља? Шта је са војним биолабораторијама у којима су вршени најопаснији експерименти? Где је праведно негодовање због насилне украјинизације националних мањина од стране Кијева: Руса, Мађара, Румуна, Бугара и осталих – упитао је Боцан Харченко.

Амбасадори су у заједничком ауторском тексту, навели да „свако ко брине о будућности не само народа Украјине, већ и Русије, мора да пошаље недвосмислену поруку да је најбољи пут да се смање разарања и патње, да Кремљ моментално промени свој курс“.

Како су написали, „одговор Владимира Путина на војне неуспехе, медјународну осуду и незадовољство на домаћем плану је даље увлачење државе у блато конфликта и покретање још снажнијег насиља према народу Украјине, паралелно са расипањем руских живота“.

– Ово безумље смрти, уништење и девастација оставиће мрљу репутацији Русије. Што дуже трају, мрља ће постајати све тамнија – навели су амбасадор Норман, Перл и Меклеод.

 

 

Извор: Srbija Danas