Србија

ДИЈАБЕТИЧАРИ УГРОЖЕНИ! Опасан трент изазвао НЕСТАШИЦУ ЛЕКОВА у Србији!

Фото: Pixabay.com

Гојазни убризгавају себи „оземпик“, који је намењен за лечење дијабетеса, како би изгубили вишак килограма, што може бити опасно по здравље, упозоравају лекари

У српским апотекама влада несташица иновативног лека за дијабетес „оземпиц“ (оземпиц) јер га жене масовно убризгавају саме себи како би смршале, копирајући сестре Кардашијан и милијардера Илона Маска! Тако га оболели од шећерне болести, уместо бесплатно на рецепт, могу наћи само на црном тржишту по цени од 15.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим што су због овог бизарног тренда угрозили дијабетичаре којима је овај лек неопходан, они који га користе за мршављење озбиљно угрожавају и своје здравље. Лекари апелују на све оне који га користе за мршављење да што пре с тим престану, јер у супротном могу да имају бројне нежељене последице по здравље, али и да ће им се, чим престану да га користе, скинути килограми вишеструко вратити. Поремећај свести, хипогликемија, проблеми са срцем, само су неке од опасности које прете онима који убризгавају „оземпик“ на своју руку.

Хаос у организму
Овај лек, кажу стручњаци, ослобађа хормоне задужене за ситост, тако да људи теже огладне и самим тим мање једу. Према речима проф. др Едите Стокић из Клиничко-болничког центра Војводина, специјалисте интерне медицине и ендокринологије, „оземпик“ се нипошто не сме узимати на своју руку јер може да направи хаос у организму.

– Лек о коме говоримо је једна од великих иновација у области лечења шећерне болести. „Оземпик“ је неколико година присутан на тржиштима различитих земаља, а од јуна прошле године је доступан о трошку РФЗО и у Србији. Међутим, иако, између осталог, делује и на смањење апетита, недопустиво је да се узима на своју руку. Он се, као и сваки лек, прописује и користи само за стања и болести за које је намењен и регистрован – напомиње докторка Стокић.

Вратили јој се килограми, и то дупло
Помама за „оземпиком“ почела је након што су се сестре Ким и Клои Кардашијан, као и милијардер Илон Маск похвалили да су захваљујући овим ињекцијама које се убризгавају у стомак или бутину скинули вишак килограма. Њих је послушала и плус сајз манекенка Реми Бејдер (27), али јој се догодило оно што гојазни најмање желе – поново се угојила. Како је испричала, ефекат мршављења је престао чим је престала себи да даје ињекције.

– Уследило је компулзивно преједање, са којим сам раније успевала да се изборим. Сада се вратило и још се погоршало. Као резултат тога, за кратко време не само да сам вратила све изгубљене килограме већ сам их удвостручила – открила је Реми.

На питање какве последице може да остави на здравље жена које га злоупотребљавају за мршављење, наша саговорница објашњава:

– Најчешћи нежељени ефекти су мучнина и дијареја. Повољни ефекти на редукцију телесне масе овим леком потврђени су и испитани само код особа са шећерном болести и то је једина исправна употреба. Зато понављам да овај лек не би требало узимати на своју руку, без надзора лекара!

Опасне последице
Са њом је сагласна и ендокринолог у Универзитетском клиничком центру Србије др Снежана Половина. Она каже да жене које не болују од дијабетеса никако не би смеле да користе овакве медикаменте.

– Ризици од узимања лекова су велики! Уколико их пијете на своју руку, без савета и препоруке лекара, може доћи до озбиљних поремећаја. Може да се направи проблем са метаболизмом шећера, лучењем инсулина, да се изазове хипогликемија. Ове нуспојаве се не јављају код особа које болују од дијабетеса типа два, али особе које немају поменути поремећај а узимају те лекове могу заиста да добију и опасне поремећаје свести, као и да им се поремети рад срчаног ритма – наводи др Половина.

Неодговорно и опасно
Нутрициониста проф. др Јагода Јорга наглашава за Информер да се лекови не могу куповати без договора са лекаром и тако олако користити.

– Ово је потпуно бесмислено и врло неодговорно. Не може сваки лек код свакога да делује исто и да оствари исти ефекат. Не може да се пије било шта само зато јер сте негде чули да би решио проблеме које имате. Лекове мора да препише лекар који ће вас прегледати и урадити потребне анализе. Тако је и код гојазности. И за мршављење је прво потребан преглед стручњака, па редукција исхране, а лекови тек ако лекар препоручи. Жене никако не би смеле да узимају тако лако овај лек, јер осим што су велике шансе да не остваре жељени циљ, могу имати и негативне последице по здравље – саветује проф. др Јорга.

Чињенице о „оземпику“
– регистрован у Србији за лечење дијабетеса тип 2
– ињекција која се даје у стомак или бутину
– узима се једном недељно
– почетна доза је 0,25 мг

 

 

Извор: Информер