Свет

СУКОБ У ВАШИНГТОНУ! Бајден се нашао између две ватре ЗБОГ ОВОГА!

Фото: Јутјуб

У Сједињеним Америчким Државама је наводно дошло до раздора на релацији Бела кућа – обавештајне службе због наводних ратних злочина које је починила Русија у Украјини од почетка рата.

Пентагон и администрација председника Сједињених Америчких Држава Џозефа Бајдена тренутно не сарађују добро према сазнањима „Неw Yорк Тимес-а“, а све се врти око рата у Украјини и наводних ратних злочина које је Русија починила. Пентагон блокира Бајдена и његову администрацију да подели доказни материјал о наводним руским ратним злочинима са Међународним кривичним судом у Хагу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима званичника, у Сједињеним Америчким Државама тренутно постоје „две струје“. Прва група у коју спадају амерички војни генерали, се противи предлогу да се помогне Међународном кривичном суду у Хагу у вези руских војника и њихових наводно почињених злочина због страха да ће доћи до својеврсног преседана у којем би наводно могао да се отвори пут за кривично гоњење Американаца. Што се тиче друге стране, америчко Министарство правосуђа и обавештајне службе сматрају да би требало поделити са Међународним кривичним судом у Хагу све доказе које поседују Сједињене Америчке Државе, преноси „Неw Yорк Тимес“.

Према незваничним информацијама, председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден разматра како да реши овај горући проблем. Главни тужилац Међународног кривичног суда у Хагу Карим Кан води процес истраге који је започео када је рат у Украјини и почео 24. фебруара 2022. године. У случају се налазе информације и докази о одлукама руских војних и политичких званичника да се гађају цивилне инфраструктуре и да се отме више хиљада украјинске деце на окупираној територији, преноси Мондо.

У децембру 2022. године, амерички Конгрес одобрио је Сједињеним Америчким Државама да помогну у истрази, и евентуалној оптужници, почињених ратних злочина у Украјини. Али унутар администрације председника Бајдена дошло је до раздора и тај сукоб одвија се иза затворених врата, далеко од очију јавности.

– Руске трупе су починиле ратне злочине као и злочине против човечности у Украјини, и Украјинци заслужују правду. Радимо на томе да изложимо јавно руске злочине у Украјини како би цео свет знао шта раде руске снаге – изјавила је Едријен Вотсон, порпаролка Савета за националну безбедност Сједињених Америчких Држава.

 

Извор: Република