Издвајамо Србија

СКАНДАЛ! ЕВРОПО ШТА ЧЕКАШ? РЕАГУЈ: Тражи од Приштине да прекине кршење међународног закона!

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Након јучерашњег дебакла Косова у Дубаију, када није прошло гласање за чланство у Интерпол, данас је Приштина кренула у осветнички поход на централну Србију, којој је повећала таксе на робу чак 100 одсто! Како је Рамуш Харадинај рекао, привремене приштинске институције су обавезне да ту меру спроведу одмах.

Оно што је поражавајуће, на овакву незакониту и политичку одлуку која је прекршила све међународне прописе, и која још није виђена на овим просторима, званичници из Брисела срамно ћуте!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маја Коцијанчич, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, на питање шта ће предузети на овакав срамни потез Приштине, имајући у виду да је у супротности са ЦЕФТА споразумом, она је казала да су упознати са одлуком Приштине, али није могла да наведе прецизно који је следећи потез Брисела.

„Радимо на реакцији. Знате већ шта смо рекли када су подигли таксу на 10 одсто. Видећемо шта ће се одлучити, проследићемо саопштење“, истакла је Коцијанчич за Курир.

Једини исправан потез међународних моћника у овом тренутку био би да на исти начин реагују и кажу да се та одлука мора повући одмах, да нема чекања и да се прекине кршење међународног закона.

Европа мора да каже да опомене Приштину да на овакав начин дестабилизује цели регион јер тиме крши све споразуме и угрожава слободну зону трговине. Приштина је и са 10 одсто подизањем такси направила економску агресију и већ угрожавала слободну зону трговине, а са 100 посто срља у пропаст.

Последице могу бити огромне, пре свега економске, јер ће дефинитвно обуставити сваку врсте трговине између централне Србије и Косова, чији су се трговци снабдевали из централне Србије због повољнијих услова.

Сви ће бити у великом проблему, и Приштина и Београд, али и цео Балкан због исхитреног, емотивног и политичког потеза Приштине.

Извор: Курир.рс С.Ћ./С.Л.