Занимљивости

ЕВРОПА ИЛИ РУСИЈА? Како би Србија изгледала да су на челу владари из њене богате историје

Да ли би Карађорђе увео санкције Русији? Је ли књаз Милош био први српски еврофанатик, а Његош евроскептик? И шта би о ЕУ интеграцијама мислио маршал Тито?
Да би дошао до одговора на питање шта би неке од наших историјских личности мислиле о прикључењу Србије Европској унији, „Блиц“ се консултовао с Чедомиром Антићем, Бојаном Димитријевићем и Срђаном Цветковићем – тројицом реномираних историчара које није било страх да направе тај ментални експеримент.

С раздобљима и карактерима владара, и потенцијално мишљење о ЕУ варира, али једна константа опстаје: Србија и Европа одувек воде жив разговор о својим амбицијама и идентитету. Некад се слажу и разумеју, а некад причају различитим језицима…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Милош Обреновић

Први српски еврофанатик?

Кнез Милош Обреновић (1780-1860), вођа Другог српског устанка, мудром дипломатијом за Србију успео је да извојује аутономију унутар Османског царства. Гајио је посебно снажне везе са Аустроугарском па не треба имати сумње у његово проевропско опредељење, сматра Димитријевић.

– Вероватно би се разликовао у методологији у односу на Карађорђа: имао би сигурно шири спектар идеја у погледу сарадње са ЕУ – каже Димитријевић.

С друге стране, Антић наглашава да је књаз Милош био познат као велики дипломата и прилагодљив државник, али…

– Он је Србији доносио суверенитет, није га мењао за нешто друго. Он се борио и против бирократије. Уз то, Милошеву неуставну владу подржала је демократска Велика Британија у настојању да окружи Русију својим савезницима, па је на послетку кнез морао да оде из земље, а британски конзул да побегне назад у Британију – разрешава Антић дилему спољнополитичког усмерења Обреновића.

– Он би сигурно увео санкције Русији – слаже се Цветковић.

Његош

Никад против Русије

Црногорски владар, духовни вођа и песник (1813-1851) урадио је доста на промоцији Црне Горе на Западу, али је, с друге стране, свој литерарни опус темељио на косовском миту, а спољну политику на заклетој оданости Русији. Шта би се десило кад би морао да бира?

– Можемо ли да замислимо како Његош прихвата укључивање српских земаља у ЕУ? Пре свега, он је био митрополит на челу једне непризнате државе, теократије. Замисао да демократизује земљу, била би му далека. Али ако бисмо то и оставили по страни, целокупна Његошева идеологија и песничка инспирација засноване су на косовском завету. Верујем да би за њега чак и савремени наследник архиепископ Амфилохије деловао као умерењак – каже Антић.

С њим се слаже и Цветковић, али уз извесне ограде.

– Видело се да је у питању мудар човек. Није искључено да би доносио рационалне одлуке, али питање је како би убедио Црногорце да се одрекну Русије: култ Русије је у Црној Гори тада био огроман – каже Цветковић.

Цар Душан

Путин пре Путина?

Време у којем је владао цар Душан (1308-1355), једна од иконичних личности српског национализма (како га назива Антић), готово је немогуће упоредити с данашњим. Ипак…

– Он, цар, свакако данас не би могао да се упореди с неким страначким конвертитом који игра улогу творца српске политике, а још мање с неком од бирократских сенки што воде процес укључивања у ЕУ – каже Чедомир Антић.

Срђан Цветковић, с друге стране, има другачију идеју.

– Ако правимо паралелу између оног и овог времена, морамо приметити да је тада Византија играла улогу Европске уније. Цар Душан је, међутим, желео да постане калиф наместо калифа и свакако је имао амбицију да успостави своје царство, што је била тежња глобализацији под скиптром једне идеје какву на неки начин данас имамо у виду ЕУ – каже Цветковић.

Ако је Византија била пандан ЕУ, није ли онда Душан Силни био оновековни – Путин?

– Можда бисмо могли и тако да кажемо, у шали, наравно – каже кроз смех Цветковић

Карађорђе

Поглед ка Европи

Карађорђе (1762-1817), вођа Првог српског устанка и зачетник једне од две велике српске династије, из Марићевића јаруге поглед је упирао управо према Европи. Уједно, према Антићевом мишљењу, урадио је много на успостављању и одбрани вредности које данас зовемо европским.

– Ипак, не треба заборавити да су Француска и Британија биле потпуно ненаклоњене Првом српском устанку – додаје он.

Цветковић, ипак, истиче да су наше странке, наш политички систем били прављени по узору на европске, и да би Вожд дефинитивно био за улазак Србије у ЕУ.

С њим се слаже и Димитријевић, али по питању потенцијалног увођења санкција Русији, обојица напомињу: „Русија и Европа тада нису биле сукобљене стране“.

– Верујем да би Карађорђе био чврсто опредељен за ЕУ, али да ли би увео санкције Русији? Вероватно би се трудио да балансира – каже Димитријевић.

Цветковић пак сумња.

– Не знам колико би он био баш дипломата у томе – каже Цветковић.

Драгољуб Михаиловић

Србија би била и у ЕУ и у НАТО

Можда је једина личност о чијој би се наклоности савременој идеји ЕУ могло размишљати био Драгољуб Михаиловић (1893-1946), сматра Чедомир Антић.

– Да је изашао као победник из рата и да је остао политички активан, Михаиловић би свакако био шампион европске идеје. Ипак, тешко је очекивати да би Југославија или Србија у Европску економску заједницу (ЕЕЗ, претходница ЕУ) могла да уђе пре Грчке и Шпаније, пошто би тешко одржала стабилност после рата. Ипак, ушла би у НАТО и тиме би постепено ступила и у ЕЕЗ – кеже Антић, али истовремено напомиње да је Михаиловић међу непријатељима комуниста био најближи Русији.

Тито

У ЕУ – зарад личне користи

Бојан Димитријевић сматра да би Тито данас био за интеграцију у ЕУ.

– На спољнополитичком плану, међутим, покушао би да балансира: он је Русији иначе само једном рекао „њет“ – каже тај историчар.

Да је Јосип Броз хтео да уведе Југославију у ЕЕЗ, у том случају морао би да поништи све оно што је видео као своје животно дело: самоуправљање у привреди, братство и јединство у односима међу републикама (пошто би федерација временом морала да се распадне како би републике ушле у ЕЕЗ/ЕУ као равноправне) и, коначно, несврстаност у спољној политици, каже Антић.

– Да је Броз имао четрдесет година 1989, тешко бих могао да га замислим као председника неке социјалдемократске партије у вишестраначкој демократији. Да је доживео велике промене из 1989, власт свакако не би бранио силом насупрот глобалној плими. Његове праве наследнике у модерно доба видим у десетак милијардера насталих од биолошких потомака његове елите – каже Антић.

Цветковић се делимично слаже с тим: Тито је више волео власт од идеологије.

– Он би увео демократију, али би био нешто попут Милошевића – закључује Цветковић.

Биографија

Они су управљали Србијом

Стефан Душан Немањић, познат и као Душан Силни (око 1308 – 20. 12. 1355) био је српски средњовековни краљ (1331-1345) и први српски цар (1346-1355), односно цар Срба, Грка, и Бугара. Цар Душан је био највећи и најзначајнији владар свих Јужних Словена, моћан и утицајан, који је оправдано још за живота добио надимак Силни јер је Српско царство обухватало територије данашње Србије, Црне Горе, Босне, Херцеговине, Албаније, Македоније, Бугарске и Грчке.

Кнез Милош Обреновић (1780-1860) владао је Србијом у два наврата, од 1815. до 1839. и од 1858. до 1860. године.

Карађорђе или Црни Ђорђе (1768 -1817), оснивач династије Карађорђевића, сматра се оцем модерне Србије.

Јосип Броз Тито (1892-1980) био је председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 1953. до смрти, 1980.

Извор: Blic-Mihailo Jovićević