Србија

Крај чекању на шалтерима: ОВАЈ ДОКУМЕНТ више нећете морати да ВАДИТЕ ИЗНОВА!

Први пут је успостављена јединствена евиденција о држављанима Србије у електронском облику

У складу са Законом о допунама Закона о држављанству Републике Србије, први пут је успостављена јединствена евиденција о држављанима Србије у електронском облику, саопштила је Kанцеларија за ИТ и еУправу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако се наводи, „ово значи да грађани више неће морати да буду курири који носе уверење о држављанству са једног на други шалтер, већ ће ова електронска евиденција бити доступна свим службеницима државне управе и локалне самоуправе“.

Нова, јединствена електронска евиденција о држављанима Републике Србије четврта је књига у оквиру Централног система матичних књига Министарства државне управе и локалне самоуправе, уз оне о рођеним, венчаним и умрлим, и представља један од најзахтевнијих послова у оквиру пројекта дигитализације јавне управе, односно успостављања електронских евиденција са подацима грађана у оквиру система електронске управе у Србији.

– Захваљујући тимском раду Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, кабинета председнице Владе, а уз техничку асистенцију Kанцеларије за ИТ и еУправу, коначно је успостављена и ова електронска евиденција. Подаци из електронске евиденције држављана су доступни и кроз коришћење информационог система за размену података по службеној дужности (еЗУП), тако да ће све институције које користе овај информациони систем, у складу са одобреним правима, моћи да приступају подацима о држављанима на територији целе Србије – директор Kанцеларије Михаило Јовановић.

Он је додао да су издате Инструкције јединицама локалне самоуправе у вези с преносом података с јасним роковима за завршетак посла.

 

Извор: Srbija Danas