Србија

МАРШ У ХАГ! Ујутру полеће специјалан авион пун АЛБАНСКИХ ЗЛИКОВАЦА: Ћелије су СПРЕМНЕ!

Фото: Јутјуб

Прва група некадашњих припадника Ослободилачке војске Kосова ће сутра посебним авионом одлетети за Хаг где ће их саслушати тужиоци Специјалног суда за злочине почињене током рата!

Већ је извесно да се у летелицу неће укрцати двојица припадника ОВK који су добили позивнице за Хаг – Сулејман Сељими звани Султан који се налази у болници и Ремзи Шаља чије је тренутно место боравка непознато.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Авион ће са приштинског аеродрома полетети ка Ротердаму у четвртак ујутро. Списак путника још није објављен, али је позиве за саслушање добило десетак бивших припадника ОВK – укључујући Рустема Мустафу, Самија Љуштакуа, Сокоља Добруну, Хазифа Мехметија, Сафта Шаљу и Сабајдина Цену.

Захтев за чартер лет из Приштине затражен је крајем прошле седмице. Власти лажне државе Kосова се још нису огласиле о захтеву Специјалног суда.

Бивши шеф главног штаба терористичке Ослободилачке војске Kосова Сулејман Сељими је отишао у болницу због повраћања и несвестице па је његов одлазак у Холандију одложен за десетак дана због терапије.

Оптужбе против Сељимија нису обелодањене. Он је већ осуђен на 14 година затвора у оквиру суђења „дреничкој групи“. Врховни суд лажне државе је ову пресуду, у међувремену, укинуо и суђење вратио на почетак.

Врховни суд је, у септембру, потврдио казну од седам година робије за Сељимија у процесу названом „Дреница 2“.

У Хагу се неће појавити ни Ремзи Шаља који је нестао после објављивања списка позваних у Хаг. Суд у Призрену расписао је у среду потерницу за Шаљом, али тамошњи медији тврде да је некадашњи припадник ОВK, којем се већ суди за отмицу и убиство Хаџија Петрешија код Суве Реке 1998. године, не налази на Kосову.

Портпарол Специјализованих већа Kрис Бенет рекао је раније да би они који одбију да дају исказе могли да буду задржани у притвору. Бенет је додао да су међу онима које је суд позвао осумњичени, жртве и сведоци.

Kако су пренели косовски медији, некадашњи команданти дреничке и лапске зоне ОВK Сами Љуштаку и Рустем Мустафа неће путовати овим чартером, већ ће у Хаг стићи редовним летовима.

Специјални суд за злочине ОВK формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савет Европе сачинио Дик Марти.

Мартијев извештај подигао је велику прашину у међународној јавности пошто је Швајцарац навео везе највиших команданата ОВK са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом, након чега је ЕУ основала посебан суд који ће се бавити процесуирањем виновника ових недела.

 

Извор: Srbija Danas/RTS