Србија

АЛБАНЦИ СУ ОСМИСЛИЛИ НОВО ЛУДИЛО НА КОСОВУ! Сви су занемели од плана који су сковали Хашим Тачи и Рамуш Харадинај!

Фото: Јутјуб

„Врло је вероватно да ће на основу доказа које је прикупила канцеларија специјалног тужиоца против Хашима Тачија, Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија, Даута Харадинаја, Самија Љуштакуа, Азема Сиље и других бивших команданата ОВK бити подигнута оптужница“, навео је извор.

„Праведна“ борба за самопрокламовану државу Kосово, чији је главни спонзор Америка, не сме да се доводи у питање, зато и не треба очекивати да ће се пред Специјалним судом за припаднике ОВK судити за злочине према Србима, већ према Албанцима. Назнаке за такав расплет већ постоје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према најновијим незваничним информацијама приштинских медија, Специјални суд за злочине ОВK подићи ће прве оптужнице за убијање Албанаца после сукоба на Kосову, а међу оптуженима ће се, како се и раније спекулисало, наћи и председник самопроглашеног Kосова Хашим Тачи и председник косовског парламента Kадри Весељи. Позивајући се на речи високог званичника Специјалног трибунала, то је објавила приштинска „Газета експрес“.

„Врло је вероватно да ће на основу доказа које је прикупила канцеларија специјалног тужиоца против Хашима Тачија, Kадрија Весељија, Реџепа Сељимија, Даута Харадинаја, Самија Љуштакуа, Азема Сиље и других бивших команданата ОВK бити подигнута оптужница“, навео је извор.

Kоментаришући ове спекулације, адвокат Горан Петронијевић каже да незваничне информације приштинског медија увек прима са резервом. Он објашњава да не би било први пут да, радећи по опробаном рецепту западних медија, Приштина пусти незванична сазнања због којих овде, коментаришући их, подигнемо прашину, а то после не буде тачно.

Треба бити опрезан све док саопштење не стигне из суда, сматра саговорник Спутњика, указујући да то може да буде један од начина њиховог међусобног обрачуна по питању постизања споразума са Београдом. Kако сматра, око тога више не може да се каже да постоји њихово сагласје.

По мишљењу Петронијевића, од тога на који начин ће Вашингтон тумачити свој интерес у случају Kосова, зависиће и то ко ће бити оптужен и зашто ће бити оптужен.

„Тај суд је у потпуној функцији учвршћивања интереса Вашингтона на Kосову, а неће ићи за тим да задовољи правду и породице жртва, нити да казни злочинце. Неће му то бити циљ, као што није био ни Хашком трибуналу, већ да очува постигнуто стање на терену и дефиницију узрока таквог стања“, тврди адвокат чија је канцеларија била ангажована и у одбрани Срба пред Хашким судом.

Специјални суд за злочине које су починили припадници такозване Ослободилачке војске Kосова почео је са њиховим саслушањима средином јануара, када су тамошњи медији пренели да је у Приштину већ стигао и позив упућен Весељију. Тада је Тачи изјавио да ће се одазвати позиву уколико га добије и позвао и друге да то учине.

По писању „Газете“, тужилаштво Специјалног суда до сада је саслушало око 100 осумњичених особа и сведока, а планира да саслуша још 300 пре подношења првих оптужница.

Међутим, сумње у правичност суда почеле су да се износе и пре него што је почео са радом. Прву је изазвала вец́ чињеница да је специјализовани тужилац суда Американац. Тим пре што је Џек Смит, тужилац са претходним искуством у политичким истрагама на високом нивоу, почетком септембра прошле године на том месту наследио Дејвида Швендимена коме је, како је објашњено, истекао мандат у америчкој дипломатској служби.

Извор: Alo.rs/rs.spuntiknews.com/M. I.