Србија

Вучић поручио младима: Бавите се занатима, биће веће плате

Председник Србије Александар Вучић позвао је вечерас младе људе да се баве занатом, јер ће Србија у будућности имати снаге да гради још више, али нема радну снагу.

– Хоћу да подстакнем младе да се баве занатима, јер ће Србија у будућности имати снаге да гради још више. Немамо довољно радника. Домаћини су нам рекли да су ангажовали све мајсторе које имамо из Црне Траве, Власотинца. Требају нам радници, занатлиј – рекао је он након обиласка радова на изградњи обилазнице око Димитровграда на источном краку Коридора 10.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се мора учинити, како је објаснио, кроз дуално образовање.

– Мораће да имају веће плате. Не може „канцеларија“ да има три или четири пута веће плате. Када будемо ми то вредновали на другачији начин нећемо имати проблема са радном снагом – рекао је Вучић.

Поменуо је и пример Швајцарске, где, како каже, не завршавају сви факултете, а занатлије имају веће плате, јер је таква потражња.

– Данас се школујете цео живот. Напоран рад захтева већу плату и већа примања – поручио је Вучић.

Источни и јужни крак Коридора 10 до краја године

Председник Србије рекао је и да ће источни и јужни крак Коридора 10 бити завршени до идуће сезоне и изразио очекивање да ће Србија имати боље путеве него што постоје на западу и истоку. Он је, након обиласка радова на изградњи обилазнице око Димитровграда на источном краку Коридора 10, казао да ће та деоница бити завршена до краја године, изузев тунела Банцарево, где ће радови потрајати након тога још три до четири месеца.

Истакао је да ће Србија изградити и обновити аутопутну инфраструктуру.

Симос Панагијотис директор компаније „Актор“, која изводи радове, најавио је да ће источни крак Коридора 10 у потпуности бити готов до маја идуће године.

– Нападните Банцарево као и ово овде. Готово све ће бтии завршено до краја године, само тај мали део тунела Банцарево биће завршаван три до цетири месеца након тога – рекао је Вучић.

Казао је да је имао прилику да први пут прође новим путем од Пирота до Димитровграда, и да је видео да је пут као у Швајцарској.

– То је пут као стрела, боље изгледа него у Швајцарској – констатовао је Вучић, похваливши за то рад Владе, министарке Зоране Михајловић, али и труд Зорана Бабића, за којег је казао да је човек који стално врши притисак који даје резултате.

Како каже, поносан је што је вечерас обишао радове, додајући да је то једно од најлепших градилишта, али на којем је тешко радио велики број радника 15 сати дневно, са 13 багера, три булдожера, 30 камиона.

– Ово је оно што смо чекали да видимо децееијама – каже председник Србије, додајући да након ове деонице остаје још 12 тешких колометара везаних за тунел Банцарево.

Оценио је да је завршетак овог пута велика ствар за пиротски и нишнавски округ, додајући да ће та инфраструктура доводити више инвеститора и туриста у нашу земљу.

Указао је да ће после тога постојати комплетна аутопутна мрежа од Хрватске или Мађарске до Бугарске.
– Свако ко улази у Србију моћиће да види наше добре путеве – подвукао је Вучић.

Најавио је с тим у вези да ће следеће године бити у потпуности обновљено и 27 километара аутопута од уласка из Хрватске у Србију.

– Тај пут ће бити као писта. Одакле год се буде улазило у Србију моћи ћете да видите колико су нам квалитетни путеви – поручио је он.

Извор: Tanjug