Регион

Хрвати смрт девојчице пребацују на душу Србије: Свет пише да су је третирали КАО ПСА, а они покушавају да се оперу

Фото: Pixabay.com

Министарство унутрашњих послова Хрватске одбацило је данас наводе појединих медија да има било какве везе са погибијом девојче из Авганистана, коју је 21. новембра ове године прегазио воз на граници између Србије и Хрватске.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу, поводом писања лондонског „Гардијана“ о том догађају, изнета је хронологија догађања, уз тврдње да је девојчицу воз прегазио на око 250 метара у дубини територије Србије, близу границе с Хрватском и да хрватска гранична полиција „није ни на какав начин утицала на узрок несреће и страдање девојчице“.

„Тело девојчице било је смештено у мртвачници Меморијалног гробља жртава Домовинског рата у Вуковару, а предато је на даљњу бригу погребном предузећу из Србије 23. новембра 2017. када су дошли по њега. Такође извештавамо да је погреб, због којег је породица изразила негодовање због непоштовања верских обичаја, обављен у Србији“, наводи се, између осталог, у опширном саопштењу хрватског МУП-а.

„Гардијан“ у данашњем чланку пише о трагичној судбини мале Мадине, шестогодишње девојчице коју је убио воз на хрватској граници.

Када је воз ударио Мадину Хусини, њена очајна породица дошла је до хрватске граничне полиције и преклињала за помоћ, носећи у рукама део њеног тела, пише британски лист.

„Третирали су је као пса“, тако „Гардијан“ описује трагедију на хрватској граници.

Хрватска полиција, како се наводи у тексту, наредила је Мадининој авганистанској породици да крене мрачном пругом натраг у Србију.

– Нису нас упозорили да би још увек могло бити активних возова – изјавила је Мадинина мајка Муслима Хусини, али онако очајни и престрављени, они нису имали другог избора.

Дан који се завршио трагедијом за породицу Хусини почео је у нади. Мајка Муслима одлучила је 21. новембра да са шесторо деце крене према Хрватској јер је чула да је граница отворенија него у претходним месецима, пише „Гардијан“ у опширном чланку.

Ушли су у Хрватску, а полиција их је ухапсила док су се одмарали под ћебадима у парку. Муслима је била срећна што види полицајце јер је сматрала да ће их одвести у станицу где би службено затражили азил, на шта имају право према европском закону, али одвели су их до шина и наредили да ходају натраг до Србије.

– Преклињала сам: Ако нећете да нас прихватите, молим вас да нам допустите да останемо овде преко ноћи. Од овог времена смо већ уморни и хладно нам је, а деца су мала. Али, понели су се нељудски – прича Муслима.

Мадина је постала жртва горуће кризе на европским границама за коју хуманитарне организације упозоравају да узрокује незамисливе патње, пише лондонски лист.

„Гардијан“ указује и да је гранична полиција Хрватске, Мађарске и Бугарске одговорила присиљавањем људи на враћање преко границе, често насилним, како су саопштиле највеће организације за људска права.

Британски дневник истиче да је трагедија породице Хусини, која је покушала да дође до Хрватске након годину дана проводених у Србији у нади да ће легално доћи до Мађарске, последња у низу смрти деце и одраслих широм Балкана.

Хрватске власти су порекле да је ова авганистанска породица ушла у ту државу, тврдећи да је прелазила границу из Србије и била далеко од ње када је девојчицу ударио воз, али бројне организације које се залажу за људска права забележиле су стотине случајева присиљавања људи с правом на азил на повратак с хрватске, мађарске и бугарске границе, наводи „Гардијан“.

„Многи пацијенти рекли су нам да их је хрватска полиција довела до шина и наредила им да се врате натраг преко границе“, каже саветник „Лекара без граница“ за хуманитарна питања за Србију Андреа Контента.

Након Мадинине смрти њена породица је стављена у комби, а лекари су мајци одузели крваво тело мале ђевојчице. Породица је послата у Србију, а Мадинино тело је превезено неколико дана касније, пише „Гардијан“.

Додаје да су власти наредиле породици да је одмах сахране, без докумената и традиционалног муслиманског погреба, и запретиле депортацијом ако то одбију да учине.

Мадинина породица још увек чека смртовницу девојчице, а њена сестра Нилаб у сузама је испричала: „Била је увек насмејана, сви су је волели… А они су се према њој понашали као према животињи, према псу. Тако мало тело нису третирали као људско“, закључује британски лист.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug