Занимљивости

ОВО НИПОШТО НЕ РАДИТЕ 29. ФЕБРУАРА: На баксузни дан не би требало да се започиње БРАК ни озбиљни послови, а ево зашто!

Фото: pixabay.com

По народним веровањима свака преступна година као што је и ова 2020., сама по себи је „баксузна“, и тада не би требало започињати неке озбиљније послове.

Ове године не би требало да се сади воће, јер ће онда оно родити сваке друге, а могуће чак и сваке четврте године. Треба садити у јесен, а не у пролеће. Народно веровање каже да се не само на овај дан него и у току читаве преступне године не ваља женити и удавати, куповати имање, подизати кућу…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Верује се да ако уђете у брачне воде, таква веза, кажу стари неће срећно завршити. Ипак, не брините! За све заљубљене који ипак не би да чекају „просту“ годину да стану на луди камен, Британци су смислили „лек“ – баксузлук ће бити уклоњен ако девојке буду те које 29. фебруара запросе своје изабранике, а никако обрнуто.

„Најнесрећнији дан“ свакако је 29. фебруар када не би требало започињати никакве озбиљне послове. Многи пољопривредници и данас озбиљно схватају „лоше знамење“ преступних година, па избегавају да тада било шта саде, јер се сматра да ће биљке посађене тада, само тада и рађати – тј. сваке четврте године.

У Ирској је уведено законом да сва деца која су рођена 29. фебруара морају добити од државе 100 фунти. Вероватноћа да се неко роди баш на тај дан је 1:1.000, а у свету живи четири милиона људи рођених баш 29. фебруара. За ту децу се верује да су веома креативна, способна и врло једноставна. Родити се 29. фебруара значи да сте обдарени „шестим чулом“, па те људе сви сматрају срећницима и верује се да поседују неке посебне таленте.

Гинисови рекордери

У Гинисовој књизи рекорда забележена је једна породица из Ирске у којој су особе из три генерације рођене баш 29. фебруара. У истој књизи је уписана и једна норвешка породица у којој је троје деце рођено преступне године.

Најпопуларнија друштвена мрежа на свету Фејбук данас је своје кориснике поздравио посебном „честитком“ уз поруку: „Добили сте дан вишка, искористите га до краја!“

Свака четврта година је преступна како би се лакше ускладила календарска година са соларном, односно дужином времена које је потребно да Земља заврши свој пут око Сунца. Земљи је за то је путовање потребно 365 дана и 5 сати, 48 минута и 45 секунди. Соларна година траје око 11 минута краће од путовања Земље око Сунца, па се зато ставио додатни дан у календарску годину.

Извор: Курир.рс/24сата.хр/ЕПК