Србија

КИНЕСКИ ЕКСПЕРТ ВЕЧЕРАС САОПШТИО ТЕШКУ ВЕСТ! Да би Србија докрајчила корону, ОВА МЕРА МОРА БИТИ СПРОВЕДЕНА!

БЕОГРАД – Кинески лекар Пенг Зикианг оценио је вечерас да је тешко епидемију корона вируса ставити под контролу без увођења полицијског часа, а епидемиолог Предраг Кон нагласио је да се мора испратити максимум епидемије како би се са сигурношћу знало да је он прошао.

– Треба нам мало и среће. Ми прво морамо да испратимо тај максимум и да знамо да је он прошао, а онда озбиљно да промишљамо шта даље чинити јер нам остају осетљиве популације – старији и деца која нису ишла у школу, рекао је Кон за Радио-телевизију Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Залажем се за контролисан излазак старих и, ако дође до таквог пада да је немогуће да се вирус подигне, онда рестриктивне мере не треба задржавати, оценио је Кон.

– У ситуацији смо да смо заравнили криву и шести дан немамо нагли пораст, рекао је Кон и навео да данашњи пораст оболелих у односу на протекла 24 сата је нешто што није неочекивано.

– Претходна и ова недеља су те фазе максимума, сада је тренутак када може да се омане и да се догоди да вирус уђе у осетљиви колектив, попут домова за старе, када би дошло до наглог пораста, упозорио је Кон за специјалну емисију РТС о корона вирусу.

– Може увек да изненади, али да не призивамо, улазак вируса у дома за старе, у болнице, али тамо откривамо те асимптоматске случајеве, рекао је Кон.

– Наше препоруке и даље нису да се маске носе напољу, али ја лично у затвореном простору носим маску, спустим је овако када има простора. Када неко приђе да се поздрави, лако је подигнем, да чувам и њега и себе, рекао је Кон.

– Ми знамо да ћемо још имати посла са овим вирусом, рекао је Кон.

Кинески лекар Пенг Зикианг оценио је да је епидемиолошка ситуација у Србији у поодмаклој фази, да се „држи крива“ и повећава се број дијагностификованих пацијената.

– Види се да ће ускоро почети крај, да ће падати број оболелих. Влада је предузела мере и видимо да дају резултат, рекао је Зикианг.

– Ако се у Србији продужи полицијски час, верујем да ће се на тај начин смањити могућност окупљања и смањити могућност даљег ширења заразе, па ту меру сматрамо врло ефикасном, рекао је кинески лекар.

– Ако се не уведе полицијски час, врло тешко ова епидемија може да се стави под контролу, нагласио је Зикианг.

Извор: Курир.рс/ФоНет