Русија Србија

ПУТИН ПОДРЖАО СРПСКУ ЛИСТУ: Русија се са поштовањем односи према политици Србије о КиМ

Делегације Српске напредне странке и Јединствене Русије наставиле су данас састанком у Москви редовне консултације о глобалним и регионалним темама, а владајућа руска партија је овом приликом још једном пружила јасну подршку политици председника Републике Србије и председника СНС, Александра Вучића.

Заменик секретара Генералног савета Јединствене Русије, Сергеј Железњак, истакао је да се његова партија залаже за даљи развој стратешког партнерства двеју странака и народа.

– Александар Вучић, као председник Србије и председник СНС, даје немерљив допринос како би оправдао и реализовао поверење народа и осигурао безбедност грађана и развој државе. Јединствена Русија подржава напоре да се очува национални идентитет српског народа и изради декларација којом би се очували његов језик, култура и писмо – рекао је Железњак.

Железњак је констатовао да су евидентни притисци на српски народ на КиМ и на Балкану уопште, и поручио да ће Србија имати недвосмислену подршку Јединствене Русије по питању билатралне сарадње, регионалних и међународних односа.

– Спремни смо да подржимо све пројекте од интереса за наша два народа. То разумевање није само партијско, већ и државно – објаснио је Железњак, додавши да се Русија са поштовањем односи према политици Србије о КиМ, и да ће наставити да у међународним круговима подвлачи да је наша јужна покрајина саставни део Србије.

Потпредседник СНС Марко Ђурић пренео је захвалност СНС Јединственој Русији и руском народу на подршци и развоју сарадње двеју партија и држава.

– Оваква сарадња највеће руске и српске партије гарант је чврстих односа наших држава, чиме се реализује и воља наших народа и одговорности коју нам је народ поверио – рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија се налази у тешком положају, зато је немерљив допринос и подршка Јединствене Русије и руског народа очувању интегритета Србије, и то не само када је реч о КиМ.

– Питање КиМ тренутно заузима централно место у унутрашњој политици Србије. Циљ унутрашњег дијалога о КиМ је да саберемо све друштвене снаге на заштити српских интереса на КиМ, али и у региону. Желимо да наставимо дијалог и са Албанцима, али његов успех не зависи само од нас, већ и од Приштине, али и оних који подржавају једнострано проглашену независност Косова. Сваки дан када се разговара и када нема сукоба на КиМ јесте још један дан за опстанак српског народа на КиМ – рекао је Ђурић.

Ђурић: Ми се наших пријатеља и браће не одричемо

Он је додао да је СНС, са више од 600 хиљада чланова највећа је политичка организација у региону, и да захваљујући политици Александра Вучића, одржава ту позицију.

– Опредељење је да Србија сарађује са свима, да буде самостална и суверена, да води сопствену спољну политику. Војна неутралност и развој сопствених одбрамбених капацитета је наше стратешко опредељење. Зато смо поносни што нисмо, нити ћемо увести санкције Руској Федерацији, иако се због тога налазимо под веома озбиљним притисцима. Ми се наших пријатеља и браће не одричемо – поручио је Ђурић.

Према његовим речима, Србија настоји да одржи и побољша односе са свим државама у окружењу, а посебну пажњу посвећује положају Срба у тим земљама, очувању њиховог историјског, духовног и културног наслеђа, језика, писма, али и колективних политичких права.

Ђурић је руским саговорницима пренео и честитке поводом данашњег рођендана председника Јединствене Русије и премијера Руске Федерације Димитрија Медведева.

Потпредседник СНС Миленко Јованов говорио је о унапређењу регионалне међупартијске сарадње и њеном недавном конкретизовању кроз сарадњу партијских организација СНС и Јединствене Русије из Војводине и Нижњег Новгорода.

Пријатељски односи са Јединственом Русијом и међустраначка регионална сарадња биће, према његовим речима, у самом врху приоритета СНС.

Члан Главног и Извршног одбора СНС Горан Ракић, који је на састанку у Москви представљао општинске одборе из наше јужне покрајине, захвалио је руским колегама на недвосмисленој подршци политици Србије о КиМ, истичући да су чврсте везе са Руском Федерацијом велико охрабрење и подстицај српском народу, и позвао Железњака да посети Србе у покрајини.

Извор: Tanjug
БОНУС ВИДЕО: 

https://www.youtube.com/watch?v=OfyChYfTNXU