Издвајамо Свет

ЕВРОПСКА УНИЈА ПОБЕСНЕЛА: Исланд осудио главне банкаре на 46 година робије!

Исланд је прогласио кривим девет главних банкара и осудио их на деценије затвора за злочине који су повезани са економским сломом 2008. године.

Врховни суд Исланда је у четвртак вратио осуђујућу пресуду за свих девет оптужених у случају манипулације Кауптингом, након дуготрајног суђења које је почело у априлу прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кауптинг је била велика међународна банка са седиштем у Рејкјавику на Исланду. Годинама се међународно ширила, али је пропала 2008. године због огромних дугова, услед слабљења националне економије.

Захтевајући да банкари подлежу истим законима као и остатак друштва, Исланд се одлучио за много другачију стратегију у односу на финансијске кризе у остатку Европе и САД, где су банкари новчано кажњени номиналним износима, а директори и извршни директори избегли казну.

Док су владе САД-а и Велике Британије обезбедиле кауције и владине улоге за њихове велике банке новцем пореских обвезника – суштински дајући банкарима зелено светло за наставак таквог понашања – Исланд је усвојио другачији приступ, проглашавајући да ће пустити банке да пропадну, униште и да ће казнити криминални елемент на врху банака, и заштити уштеђевину људи.

 

Бивши директор банке, Хрејдар Мар Сигурдсон, који је проглашен кривим и осуђен прошле године, такође је у четвртак добио продужење казне у трајању од 6 месеци.

Како извештава Ицеланд Монитор, банкари су проглашени кривим за злочине који се односе на лажно финансирање куповине акција – банка позајми новац за куповину акција док користи своје деонице као залог за кредите.

Такође су проглашени кривима за стварање обмањујућег захтева за акције Кауптинга путем обмане и претварања.

Исландски приступ

Ове осуђујуће пресуде су само последње у исландским неочекиваним рестрикцијама још од економског слома. Власти су гониле банкарске шефове, извршне директоре, државне службенике и корпоративне пљачкаше за злочине у распону од инсајдерске трговине до преваре, прања новца, обмањујућих тржишта, повреде дужности и лагања званичницима.

У међувремену се пропала економија тако спектакуларно опоравила након пуштања њихових банака да пропадну, намећући контролу капитала и штитећи своје грађане а не шефове елитних банака који су одговорни за неред.

 

Ова одлучност да држи људе одговорним за поступке који су довели да интензивне финансијске беде је у тоталној супротности са Великом Британијом, остатком Европе и САД. Да, наметнутне су казне за преступе 20 највећих банака, као што су манипулација тржиштем, прање новца и продаја хипотека, али ови трошкови падају на акционаре и, ометањем способности банака да позајме, они такође кажњавају остатак друштва.

У међувремену, криви старији банкари, захваљујући владиним кауцијама, настављају да остварују огромне профите и скупљају своје бестидне бонусе као да се ништа није десило.

Прошле године, Међународни монетарни фонд је објавио да је Исланд постигао економски опоравак “без угрожавања свог модела благостања“ или неоправданог кажњавања својих грађана за злочине које су починили њихови банкари.

Исланд је у праву за осуђивање својих банкара – а САД и Европа греше у томе што су само задали пар удараца по руци и дали зелено светло за будуће проневере.

 

Извор: Wебтрибуне.рс