loading...
Издвајамо Србија

ОНО ШТО ВУЧИЋ НЕ СМЕ ДА КАЖЕ, РЕКАО ОРБАН: “Доста је било диктата САД!”

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Мађарска имају искрено пријатељске односе, у политичком смислу најбоље могуће, а заједничка седница две владе за циљ има додатно побољшање економских односа.

Вучић је на конференцији за новинаре после седнице влада Србије и Мађарске у Нишу рекао да је однос Србије према мађарској мањини веома добар, као и да је однос те земље према малом броју Срба такође одличан, наводећи да су Мађари уложили 650.000 евра у школу и библиотеку у Будимпешти.

Премијер је рекао да је смисао заједничке седнице у Нишу унапређење односа између бизнисмена две земље, повећање трговинске размене, привлачење инвеститора.

Вучић је рекао да је Мађарска седма земља трговински партнер Србији, наводећи да је трговинска размена две земље у 2015. години износила 1,1 милијарду евра, а да је у овој години нешто виша.

„Извоз у Мађарску је порастао и уверен сам да наши економски односи могу да буду још бољи“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је са мађарским премијером Виктором Орбаном разговарао и о привлачењу инвеститора из те земље, не само у Војводину већ и у друге делове Србије, те је навео да је зато изузетно значајно и отварање експозитуре ОТП банке у Нишу.

Мађарска је, такође, заинтересована за привлачење српских инвеститора, навео је он.

Вучић је рекао и да су од великог значаја инфраструктурни радови, поготово на прузи Београд Будимпешта, али и Сегедин-Баја-Суботица, као и радови на ипсилон краку, те подсетио да је са Орбаном обишао део Коридора 10 који ће повезати и Будимпешту са Истанбулом и Софијом.

Премијер је навео да је било речи и о сарадњи у области ирегуларних миграција, борби против тероризма, наводећи да два министарства унутрашњих послова добро сарађују, те да су две земље спремне да сарадњу учине бољом.

Навео је да је Србија захвална Мађарској на истинској подршци на европском путу, додајући да нико у Европи није тако лепо говорио о Србији.

„Искрено смо захвални на тој топлој и отвореној подршци“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је било речи и о сарадњи две земље у пољопривреди, прерађивачког индустрији, туризму, посебно о бањском туризму, као и о додатном повезивању електроенергетских система.

„Разговарали смо како да унапређујемо односе у свим областима живота“, рекао је Вучић.

Премијер је захвалио Орбану и члановима владе што су прихватили позив да дођу у Ниш, који је стратешки значајно место у Србији, наводећи да се нада да ће идуће године мађарску владу моћи да дочека у неком другом граду.

„Хвала што сте довели велики број министара у Ниш“, рекао је Вучић и додао да то српски народ и грађани умеју да поштују.

„По том питању је ваша посета овом делу Србије од историјског значаја“, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и председнику Скупштине Војводине Иштвану Пастору, који је, како је навео, у сваком тренутку био мост између две владе и неко ко је отвореног срца подржавао све што је најбоље у Србији и Мађарској.

Он је додао да је робна размена са Мађарском у 2015. била 1,1 милијарду евра, а да би могла да буде 1,5 милијарди, као и да је циљ да наш извоз у Мађарску достигне најпре 500, па 600 милиона евра.

„Хвала Влади Мађарске на издвојеном новцу (за подршку мађарским инвестицијама у Србији“, навео је Вучић.

„Све што гаса добијамо, примамо из Мађарске. Веома сам захвалан и влади Мађарске и Виктору Орбану лично, јер Србија по том питању, бар до 2019. године мирна и не треба да брине“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са мађарским премијером Орбаном.

Он је рекао да Србија гради ново складиште гаса, али је захвалио на понуди Мађарске да гас можемо да чувамо и у тој земљи.

„Надам се да ћемо и на друге начине успети да решимо прибављање гаса и у случају да Украјина из неког разлога искључи могућност протока руског гаса ка територијама Мађарске и Србије“, рекао је Вучић и захвалио влади Мађарске и Орбану што је Србија избегла улазак у тарифни систем.

Орбан је истакао: „Србија данас добија гас преко Мађарске, и ми смо све своје обавезе испуњавали максимално тачно. Никада нисмо учинили ништа због чега би било угрожено снабдевање гаса у Србији“.

Орбан је подсетио да се та држава залагала и за изградњу Јужног тока, како би и са те стране Србија добијала гас.

Он је додао да Мађарска увек може Србији да омогући да гас одлаже у постројењима у тој земљи, како би га сачувала као резерву.

„Увек смо се држали свих рокова и мислим да смо дали коректне цене за то“, рекао је Орбан.

Он је додао да гранични прелаз Растина-Бачшентђерђ бити отворен 2017, а Рабе-Кубеказа 2019.

Орбан је додао и да ће наредне године бити потписан уговор у вези са изградњом пруге Београд-Будимпешта, док ће за пругу Суботица-Сегедин-Баја бити укључени и међународни фондови.

„Када бисмо ту пругу радили само ми, било би брже, али скупље. Овако, одлучили смо да буде спорије, али уз коришћење иностраних фондова“, објаснио је Орбан.

Вучић је рекао да земље Вишеградске групе имају са Немачком 30 одсто већу трговинску размену него што Немачка има са Француском и са САД, што указује на нарастајућу снагу централне Европе.

Србија није довољно велика да коментарише светска питања, рекао је Вучић на молбу Танјуга да прокоментарише победу Доналда Трампа, док његов мађарски колега Виктор Орбан са оптимизмом гледа на будућност, сматрајући да сада бар постоји шанса да се промени ситуација у којој „велики“ диригују „малима“.

Вучић је нагласио да је у сусрету са Орбаном извукао закључке „шта нам је чинити да заштитимо своју независност и суверенитет“, али је ипак остао уздржан, поновивши како је Србија мала земља да би коментарисала сва светска питања.

Нашаливши се да није пристојан као српски колега, Орбан је изразио оптимизам и наду у боље будуће односе његове земље са САД.

Како је рекао, у свету постоји „духовни диктат“ који долази из Америке и сад је време да се то оконча.

Требало би више емпатије и спремности на партнерство од стране те земље, истакао је Орбан, јер, како примећује, није у реду да се било ко плаши да ће бити „морално мањи ако изрази другачије мишљење“.

Треба слободније говорити и слободније аргументовати, навео је он, додајући да не треба трпети диктат других земаља у унутрашњој политици.

„Није природно да парламент који је на слободним изборима изабран у Мађарској, да дође нека држава и да нам каже шта треба да радимо, да не мењамо свој устав из неких разлога. То није прихватљиво, у тој спољној политици живели смо осам протеклих година, то мора да се оконча”, закључио је Орбан.

Он је после заједничке седнице две владе у Нишу навео да је мађарска „Ексим банка“ отворила кредитну линију од око 61 милион евра за подршку развоју извозног капацитета фирмама које су заинтересоване за привредну сарадњу две земље.

„Мађарска се данас може сматрати економски успешном земљом. Имамо изворе финансирања које можемо да уложимо у мешовите српско-мађарске инвестиције, а сада смо почели да обраћамо пажњу и на југ Србије“, навео је Орбан.

Он је истакао да је Мађарска на узлазној линији привредног раста, али да је то случај и са Србијом.

Замољен да прокоментарише то што је мађарска влада недавно одобрила улагање од 50 милијарди форинти (166 милиона евра) у Војводину, што је највећи износ који је у последњих четврт века упућен у неку страну економију, Орбан је рекао да ће Влада Мађарске, поред предвиђених 61 милион евра, обезбедити и додатна средства уколико тај новац буде потрошен.

„Чим то бизнисмени иштроше, ми ћемо новац повећати и обезбедити и из других извора финансирања“, поручио је Орбан.

Он је нагласио да не постоје препреке за међународну економску сарадњу две земље и да сада она не зависи од политичара већ од привредника.

„Све услове смо створили за сарадњу“, нагласио је Орбан.

Орбан је да је питање миграција једно од оних политичких питања око којих се не сме погрешити и поновио да није сагласан са политиком Европске уније (ЕУ) око тога, нити да прихвата диктат из Брисела.

 

 

Извор: Танјуг

loading...