Издвајамо Свет

ПАНИКА И СТРАХ НА КОСОВУ И У АЛБАНИЈИ: Председник САД нам враћа КиМ, Путин и Трамп праве „ВЕЛИКУ СРБИЈУ“?! (ВИДЕО)

Премијер Албаније Еди Рама честитао је у среду Доналду Трампу победу на америчким изборима за председника, али и изразио жаљење што велики „пријатељ Косова и Албаније Хилари Клинтон није успела“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Албанци у Тирани и на Косову су плашени због претходних изјава Доналда Трампа да је Косово квази држава и да је легло нарко-мафије. Они су такође уплашени да би Трамп могао да врати Косово Србији.

Познато је да су Албанци били велики финансијери кампање Хилари Клинтон и да су отворено пружали подршку кандидату демократске странке.

Рама је на Фејсбуку објавио да ће односи две земље наставити да јачају у интересу заједничких вредности, али и додао да „велики пријатељ Албаније и Косова, Хилари Клинтон није успела“.

„Амерички народ је данас направио свој избор. Велики пријатељ Албаније, Косова и свих Албанаца Хилари Клинтон није успела да постане прва председница у историји САД“, написао је Рама.

Рама је додао и да је уверен да ће стратешки односи Албаније и САД наставити да јачају, додајући да је Албанија одличан пријатељ и савезник народа и америчких власти.

ТАЧИ ЧЕСТИТАО ТРАМПУ И ЗАХВАЛИО ХИЛАРИ КЛИНТОН НА ПОДРШЦИ

Косовски председник Хашим Тачи честитао је данас Доналду Трампу победу на америчким председничким изборима и оценио да су константно пријатељство САД и Косова основ за продубљивање односа.

„Будући да сам свестан руководеће улоге САД на међународној арени, убеђен сам да ће изабрани председник уз највишу одговорност третирати многобројне изазове на глобалном нивоу.

Наше константно пријатељство је снажан темељ над којим ћемо наставити продубљивање обостране сарадње“, наводи се у честитки Тачија.

Он је, међутим, додао да ће Косово заувек бити захвално кандидаткињи демократа, бившој државнојј секретарки Хилари Клинтон на константној подршци, како се наводи, „косовском народу и косовској држави“.

РЕАКЦИЈЕ БЕОГРАЂАНА

Кишно јутро у Београду није указивало да се с друге стране планете дешава историја. Питали смо Београђане како коментаришу победу Доналда Трампа на америчким изборима.

Већина је за резултате сазнала уз прву јутарњу кафу, неки из новина, други са телевизијие, док су неупућени различито реаговали на вест о победи милијардера.

– Пратио сам синоћ CNN и изненадио сам се када је Трамп преузео вођство, поготово што су сви мање-више били сигурни да ће победити Хилари.

Живо ме занима како ће Америка изгледати сада када је буде водио бизнисмен, који се кроз своје куле, колекције, ријалитије потрудио да га видимо као бренд, а не као политичара.

И који приде избегава плаћање пореза. Опет, не допада ми се све што је Клинтонова радила као државна секретарка, нити скандали који су се исплели око ње у току кампање. Мислим да су ипак од два зла одабрали мање – испричао је Андрија.

Било је и оних који су вест о победи републиканског кандидата примили са одушевљењем.

– Баш се радујем што је Трамп победио – он воли Србе. Чуо сам да је рекао да ће да нам врати Косово, ако буде победио. Клинтонову не волим због њеног мужа, кога је подржавала док нам је Косово отимао – објаснио је Никола.

Са друге стране, Трампови каткад екцентрични наступи нису на све оставили добар утисак.

– Не могу да верујем да је Трамп победио! Па то је луд човек! Прочитао сам да га упоређују се Шешељем, али Шешељ је доктор и политичар, а овај је „на своји руку“. Не знам са којим бих га нашим политичарем упоредио, ми срећа немамо таквог – зачуђен је Илија.

Оба кандидата су се током кампање борила за женске гласове, у чему је, наравно, водила Хилари. Међутим, да су Београђанке гласале, Клинтонова би имала много више после, пошто за овдашње даме пол будућег председника није пресудан.

Пратила сам у нашим медијима кампању на почетку, а онда сам престала, јер су ми обоје деловали не као политичари, већ као обични шарлатани. Где њих двоје нађоше у толикој Америци?

Толико скандала, толико трачева! Исправа ми се свидела идеја да жена буде председник Америке, али не и да то буде Клинтонова – рекла је Биљана.

– Трамп ми је био негативац од почетка, чим је то почео да ради. Највише ме је погодило када је рекао да би растерао све избеглице које су дошле у Америку. А и то су људи!

Треба сваком помоћи ко је на муци, ако је неко гладан, нахрани га – то је људскост – рекао нам је Ељмаз.

Неки Београђани поделили су изненађење Американаца и збуњено примили вест о Трамповој победи.

-У медијима су сви причали „Хилари, победиће Хилари“, кад оно – Трамп. Нека је, драго ми је, треба и њима нека промена. Избор ни једног, ни другог нама не би ништа помогао, али бар нам Трамп ништа није учинио нажао, те ћемо можда боље проћи с њим.

Са Хилари већ имамо ружно искуство – рекла је Марија.

На улицама смо јутрос срели и оне који верују само у једну политичку идеју – „у се и у своје кљусе“.

– Зашто неког занимају избори у Америци, није ми јасно. Живе у Србији, раде за мале паре, а као навијају за ону Клинтонову или оног другог. Да сам имао прилику да гласам на америчким изборима, гласао бих за Путина – са осмехом нам је рекао Стојадин.

https://youtu.be/tCr2PdpT6cE

 

Извор: Агенције/Ослобођење/Србија јавља