Издвајамо Свет

БИЋЕ ХАОС НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА!Ево које је ново правило увела ЕУ

Претња тероризма и организовани криминал приморали су Европску унију на измену Законика о шенгенским границама, а штавише такве измене се помињу као услов да се систем слободе кретања унутар шенгенског простора, који је једно од највидљивијих достигнућа ЕУ интеграција, уопште одржи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према предлозима које је представила Европска комисија и које је подржао Европски савет, убудуће ће се регистровати сви путници који улазе и излазе на спољним границама ЕУ.

До сада су се регистровали само они који нису држављани ЕУ, Швајцарске, Исланда и Норвешке, а одсад ће се то односити и на њих.

Зато и постоје посебне траке на граничним прелазима и посебне кабине на аеродромима за грађане ЕУ и оне НОН-ЕУ. Није тешко предвидети да ће то створити додатне гужве и успорити прелазак тих граница, поготово у време годишњих одмора.

Тако ће прелазак границе с Хрватском из правца Србије, БиХ и Црне Горе трајати нешто дуже него досад, јер гранични полицајци неће само погледати документе и слику, него вас и регистровати – за аутобус од 60 путника који иде, на пример, из Сарајева за Загреб то свакако значи дуже време проведено на граници, наводи Јутарњи.

Што се тиче преласка границе са Словенијом и Мађарском које су обе део шенгенског простора, настоји се пронаћи решење према којем регистрацију не би требало да раде словеначки и хрватски гранични полицајци, него ће бити довољно да то одради само једна страна.

Како је хрватска граница према Србији, БиХ и Црној Гори спољна граница ЕУ, а она према Словенији и Мађарској спосљна граница Шенгена, када нове мере ступе на снагу могле би успорити прелазак границе.

Зато су и Хрватска и Словенија на самиту ЕУ у Бриселу тражиле флексибилнији приступ како би се оставила могућност за решење које не би довело до значајнијег успоравања саобраћја и протока робе и људи.

Цео проблем је настао након што се протеклих година открило да су неки од терориста, који су организовали и спровели нападе и у Европи и другде по свету, такође били држављани ЕУ који су уживали слободу кретања, без тога да их се региструје у систем, па је било тешко пратити куда се крећу.

Као мера за јачање контрола уводи се систем Етиас, према којем се особе које нису ЕУ држављани сами морају путем интернета унапред регистровати у систем, најавити долазак у ЕУ, платити 5 евра за регистрацију и онда могу унутар 5 година слободно путовати у државе ЕУ. Битно је да службе у ЕУ знају ко улази и излази из Уније.

Европски савет поздравља договор о ревидираном Законику о шенгенским границама којим се уводе системске контроле за све путнике који прелазе спољне границе ЕУ-а, узимајући у обзир специфичне ситуације неких земаља чланица – је реченица која са самита шаље политичку поруку да се у даљем процесу потражи решење којем теже и Хрватска и Словенија.

Идеја је да, ако се путници региструју на хрватској страни границе, не морају бити регистровани и од Словеније, већ је довољно да се то учини само једном. Хрватска свакако тежи чланству у Шенгену, чиме би проблем нестао барем на границама Хрватске с Мађарском и Словенијом, док би Хрватска у име целе ЕУ требало да региструје све особе које улазе из територија јужних суседа.

Извор:Танјуг