Издвајамо Свет

ЈАКШИЋ: Трамп ће пустити Сирију Путину али ће то наплатити, Ердоган има већи уцењивачки капацитет од Меркелове

Види се да је новоизабрани председник САД Доналд Трамп спреман на “дилове” са руским председником Владимиром Путином који могу водити ка трајном миру у Сирији.

То је у Вестима ТВ Б92 изјавио спољнополитички коментатор Бошко Јакшић и додао да се до сада показало да земље Запада нису успеле да се договоре до сада по питању ситуације у Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Сви преговори су и постигнути договори су досад пропали. Са Обамином Администрацијом се види да решење није на хоризонту, али се и види да је Трамп спреман на неке дилове са Путином који могу водити ка трајном миру у Сирији Руси нису спремни на померање Асада, а САД су стално на томе инсистирале. Једино трајно решење је да Сирија остане прод руском контролом, а Трамп је добар бизнисмен и остаје да видимо само где ће то наплаћивати”, рекао је Јакшић.

Он је навео и да је заузимање Алепа највећи успех Асадових снага и прекретница која ће одредити будућност Сирије.

Јакшић сматра и да ће са постизањем трајног мира у тој земљи доћи до повратка они који су у таласима бежали у Европу пред налетом рата.

“Када би дошло до трајног мира, постоји један део избеглица који су мотифисани материјалном жељом да раде негде у ЕУ, али има и оних који су невољно напустили Сирију и који би хтели да се врате у своју земљу”, казао је он.

Јакшић је коментарисао и однос Турске и Европске уније, као и претњу турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да ће отоврити границе за неколико милиона избеглица која се налазе у његовој земљи.

“Страховао сам да су се Европљани договарали са Турском, али Турци су бољи трговци од Запада и испоставило се сад да Ердоган има уцењивачке потенцијале које нема ни Ангела Меркел нити било ко у Европи. И ја се не бих кладио да он није у стању да отвори границе”, рекао је Јакшић.

 

Извор: Б92