Издвајамо

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ЦИА ИЗ 1970. О БИВШОЈ НАМ ДРЖАВИ: Хрвати су….

– Аспирације Хрвата за самосталном Хрватском главни су извор напетости у југословенском политичком систему – наводи се у извештају ЦИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Карте су урађене у складу с кључним светским кризама па се може видети прецизна карта Кубе 1962. године у доба избијања ракетне кризе.

Бивша Југославија постаје све занимљивија седамдесетих година, а посебно је интригантан извештај ЦИА, објављен тих година, који говори о јачању децентрализације и предвиђа да због тога није јасна “стабилност у посттитовском раздобљу”, преноси загребачки “Јутарњи лист”.

– Аспирације Хрвата за самосталном Хрватском главни су извор напетости у југословенском политичком систему – наводи се.

Хрвати су националисти, са изузетком Далматинаца, који су ближи јединственој држави, додаје се.

Посебно је индикативна реченица која истиче: “Након Титове смрти остаће само Армија“, која говори о све снажнијој улози република.

И на Словенију се гледало као на републику која је склона везама са Западом, али је премалена за раздор. Хрватска пак то може, а кључан је аргумент економски допринос Хрватске тадашњој федерацији који је у несразмери с њеним утицајем. За Југославију се већ тада тврдило да се може дефинисати као велика Србија, преноси хрватски лист.

Карте СФРЈ појављују се од 1981, након Титове смрти јер је ЦИА још 1970. била свесна тога да ће се Југославија распасти.

 

 

 

Извор: Телеграф.рс