Србија

ХРВАТИ НЕ ОДУСТАЈУ,опет се жале на нас,и траже прекид сарадње Србије и Русије

Добар део амандмана на Нацрт извештаја о напретку Србије у Европском парламенту поднели хрватски заступници

На Нацрт извештаја о напретку Србије у Европском парламенту је поднето укупно 325 амандмана међу којима је и добар део оних које су поднели хрватски заступници, а који се у највећем делу на закон о универзалној јурисдикцији, однос према хрватској мањини и према суседним земљама, стање у медијима и на односе с Русијом, пренела је Хина.
Известилац за Србију немачки демохршћанин Дејвид Мекалистер представио је нацрт извештаја 9. јануара, а Одбор за спољну политику Европског парламента о амандманима ће расправљати и гласти 27. марта након чега се текст као предлог резолуције о напретку Србије упућује на пленарну седницу, која ће такође бити одржана у марту.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима Хине, део амандмана поднела је хрватска делегација у заступничком клубу ЕПП-а (Дубравка Шуица, Ивана Малетић, Жељана Зовко, Ивица Толић и Маријана Петир), део је поднела Маријана Петир са групом демохришћанских заступника из других чланица ЕУ-а, а бројне амандмане упутили су још Тонино Пицула и Јозо Радош.

У амандману који потписују хрватски заступници из групе ЕПП-а и групе демокршћана из још неколико земаља чланица тражи се од Србије да повуче свој закон о универзалној јурисдикцији и позива Комисију и земље чланице да појачају напоре како би се то питање решило у оквиру приступних преговора са Србијом у поглављу 23.

У више амандмана тражи се од Србије да своју спољну политику усклади с ЕУ у односима с Русијом, изражава се незадовољство са стањем заштите права националних мањина и изражава жаљење због изостанка пуне сурадње с Хашким судом.

Такође се предлаже осуда слања, како се наводи,”националистичког воза” у Митровицу и “ратнохушкачка реторика”.

Заступник Пицула у једном амандману позива Србију да појача напоре на решавању отворених питања са суседима, посебно у погледу граничних питања, повратка културних добара и отварања југословенских архива, тражи од власти да наставе с истраживањем судбине несталих особа из ратова 90-тих те позива Србију да подржи стабилност и територијалну целовитост Босне и Херцеговине и њен пут према ЕУ.

Јозо Радош у својим амандманима изражава забринутост због противевропске реторике из редова владајуће странке у Србији те изражава забринутост војном сарадњом између Србије и Русије и заједничких војних вежби на граници ЕУ, као и набавке стратешког наоружања од Русије.

Радош предлаже да се у текст убаци и забринутост због стања у медијима у Србији, где је, како сматра, процес приватизације довео до концентрације власништва над медијима те да су у највећем делу завршили у рукама представника или симпатизера политичких странака.

Он такође, како се наводи, осуђује провладине таблоиде који објављују информације очито добијене од обавештајне агенције и других заштићених извора како би се појачала кампања против незаисних истраживачких новинара.

Осудио је, додаје се, и одлазак председника Томислава Николића у Бањулуку на прославу, према његовим речима, неуставно проглашеног дана Републике Српске те рехабилитацију Драже Михајловића.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug