loading...
Издвајамо Србија

НАПРЕДНА ПЉАЧКА БУЏЕТА! ЕПС на тендеру доделио посао очитавања бројила фирми која ради лошије и по дупло већој цени!

Електропривреда Србије (ЕПС) склопила је споразум за очитавање потрошене струје по цени која је најмање дупло већа од средње вредности досадашњих цена, показује ново истраживање Балканске мреже за истраживачко новинарство (БИРН).

Након спроведене јавне набавке, ЕПС је за послове очитавања бројила у августу 2016. године ангажовао конзорцијум понуђача који предводи компанија „Sequester“ (Секуестер), наводи БИРН.

Конзорцијум је на тендеру победио са понудом од 39,99 динара по очитаном бројилу, што је драстично скупље у односу на цену која је годинама уназад плаћана за тај посао.

Устаљена цена очитавања у урбаним насељима, где су бројила гушће распоређена и где се лакше и брже очитавају, износила је око 10 динара, док је за рурална и разуђена насеља просечна цена била 30 динара, показује истраживање БИРН.

Садашња цена, наводи се у истраживању, је иста за сва бројила, без обзира где се налазе, и знатно је већа од некадашње максималне цене. И рекордно висока цена за очитавање струјомера није била довољна гаранција да ће се овај посао квалитетно обављати.

Након све већег броја жалби грађана због увећаног децембарског рачуна за струју, огласио се и председник Владе Србије Александар Вучић, који је рекао да је установљена неправилности у раду ЕПС.

Извори БИРН из ЕПС тврде да су радници ЕПС који су до сада очитавали струју, наставили то да раде, а нови радници нису адекватно за то припремљени и обучени.

 

Извор: Фонет