Издвајамо Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН ПРИШТИНЕ: Овако хоће да формирају косовску војску и заобиђу Србе

Приштина не одустаје од формирања војске и тражи начин да заобиђе противљење Српске листе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приштина је, чини се, никад ближе формирању косовске војске. После охрабрујуће изјаве новог државног секретара за одбрану Џејмса Матиса да Безбедносне снаге Косова морају добити мандат за одбрану земље, челници привремених институција покушавају да пронађу начин да заобиђу неопходно одобрење Српске листе и формирају оружане снаге.

Приштински лист “Зери” пише да је успостављање косовских оружаних снага веома тешко због тога што је за промену косовског устава потребно одобрење Српске листе. Међутим, постоји административна могућност да се прескочи ова баријера.

Док је успостављање Косовских оружаних снага веома тешко због тога што је за промену устава потребно одобрење Српске листе, косовске институције планирају да ојачају Косовске безбедносне снаге (КБС) дајући им додатна овлашћења кроз амандмане на закон о КБС – наводи Зери.

Лист истиче, позивајући се на наводе аналитичара, да промена тог закона захтева “не више од просте већине гласова” у косовској скупштини и да би била сматрана привременим решењем док се не формирају оружане снаге.

Да је овакав сценарио вероватан упозорио је и у разговору за Телеграф, Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Дрецун каже да САД желе да заокруже самопроглашену независност Косова формирањем тзв. “Оружаних снага Косова”, и да у том смислу треба мењати Устав.

– То изгледа значи да ће се тражити решење да се избегне препрека у парламенту у Приштини за формирање те формације, а та препрека је противљење српског народа – напомиње Дрецун.

И Данијел Сервер, професор на америчком Универзитету “Џон Хопкинс”, који важи за стручњака за Балкан, сматра да је дошло време за формирање косовске војске.

Сервер је за приштински РТК говорио и о дијалогу Београда и Приштине оценивши да бити за дијалог значи подршку суверенитету и једнострано проглашеној независности Косова, пренео је Епока е Ре.

Према његовим речима, дијалог Београда и Приштине би требало да “произведе уравнотежене резултате за обе стране” што се, сматра он, догађало у прошлости.

Сервер тврди да већина људи на Косову подржава “косовску државност, независност и суверенитет”.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг