Регион

Ко о чему,Хрвати о Србима! Пленковић: „Безобразни Срби Степинац није био злочинац“

Хрватски премијер Андреј Пленковић данас је изјавио да у Хрватској “неће проћи” поједине изјаве из Србије, за које рекао да су “чак безобразног карактера”, као и да постоје разни канали комуникације са Србијом, али нема журбе за “сусрет на највишем нивоу”.
Хина наводи да је “новинаре занимао став Хрватске о односима са Србијом пошто је потпредседник владе и министар спољних и европских послова Давор Иво Штир протеклог викенда одбио планирани билатерални састанак са српским колегом Ивицом Дачићем јер је он ”блаженог Алојзија Степинца” назвао “ратним злочинцем”.

– Пре свега водићемо рачуна о хрватским националним интересима, о поштовању између двеју држава и нећемо допустити никакве изјаве које су, рекао бих, чак безобразног карактера и мислим да је колега Штир исправно коментарисао. За дијалог постоје различити канали, а дирати у неке теме на овај начин за Хрватску неће проћи – рекао је Пленковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хина даље наводи да је хрватски премијер новинарима “објаснио који су то канали”.

– Имате их колико год желите – дипломатске комуникације, политичке комуникације, па до сусрета на највишем нивоу, кад за њих дође време и кад то буде зрело. Проценићемо. Нема никакве журбе – закључио је Пленковић.

Хрватска агенција подсећа да је “Штир раније данас рекао да Хрватска и даље жели да развија односе са Србијом и важно је да одржи канал комуникације са Београдом, али се то не може остварити са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Потпредседник Владе Србије и Министар спољних послова Ивица Дачић отказао је данас учешће на предстојећем неформалном састанку министара спољних послова учесника Процеса сарадње у Југоисточној Европи, који ће бити одржан 3. марта у Загребу.

Како је саопштено из Министарства спољних послова, у својству актуелног председавајућег Процеса сарадње у Југоисточној Европи, министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир упутио је позив министру Дачићу за учешће на том састанку.

– Имајући у виду последња јавна иступања министра спољних и европских послова Хрватске Давора Штира, која одударају од основних принципа поштовања добросуседских односа и промоције регионалне сарадње и која нарушавају достигнути ниво поверења и разумевања темељних вредности сарадње и поштовања националног интегритета, први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем састанку у Загребу – саопштено је из тог ресора.
Извор: Telegraf.rs / Tanjug