Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! АЛБАНЦИ ВИШЕ НИСУ МИЉЕНИЦИ ЗАПАДА: Трамп ЗАБРАНИО формирање војске Косова!

Албанци више нису миљеници Запада

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник САД Доналд Трамп недвосмислено је поручио шиптарским властима у Приштини да забораве на формирање такозване војске Косова!

Трампов специјални изасланик Хојт Брајан Ји, који је ових дана боравио у јужној српској покрајини, пренео је Хашиму Тачију, поруку Вашингтона да „закон о оснивању оружаних снага“ под хитно мора бити повучен из скупшинске процедуре. Он је тако директно подржао захтеве Срба са Косова који се противе формирању „косовске војске“.

После овог потеза Трамове администрације, сасвим је јасно САД више не стоје безрезервно иза Шиптара, процењују стручњаци.

Тако нећете моћи

Хојт Брајан Ји, који је иначе заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања, упозорио је званичнике у Приштини да без уставних промена које морају да одобре и Србији није могућа трансформација безбедносних снага Косова (БСК) у војску.

– Тражимо од владе, председника и осталих који су укључени у процес да повуку закон са стола док се процес консултација и координације не спроведе у складу са смерницама – подвукао је Ји после састанка са Тачијем.

Из његове изјаве може се закључити да Шиптари нису више нису амерички миљеници за које не важе никаква правила и принципи.

Шеф српске листе на Косову Славко Симић каже да је Трамповом изасланику јасно ставио до знања да Приштина нипошто не може да формира такозвану војску Косова.

– Господину Јиу смо поручили да Албанци морају да забораве на формирање такозване војске Косова и да треба одмах да прекину законодавно процесуирање овакве идеје која не доприноси миру, стабилности и безбедности – каже Славко Симић.

Симић додаје да је тај разговор, очигледно, већ уродио плодом.

Не заваравајмо се

С друге стране, председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун сматра да Америка ипак није дефинитивно одустала од идеје о формирању „војске Косова“ већ да тражи да се та иницијатива другачије реализује.

– Вашингтон инсистира да све буде урађено барем на формално демократски начин, односно да се промени Устав и добије сагласност мањина, пре свега Срба – истиче Дрецун додајући да је привремено иступање Срба из косовских институција било добро јер је Запад, а пре свих Америку, да изврши притисак на Приштину како се не би упуштала у овој пројекат на недемократски начин.

 

Извор: Информер / srbijadanas.com