Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ОТКРИЛИ: Северна Кореја може „нуклеарком“ да разори САД, јер не можемо да…

Фото: Јутјуб

Амерички генерали годинама инсистирају да би САД могле да оборе ракету коју би на њих испалила Северна Кореја, али независни научници и владини чиновници тврде супротно, пише НБЦ њуз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Група стручњака открила је да су генерали при стварању одбрамбеног противракетног система вредног 40 милијарди долара занемарили његов учинак. Генерали верују да одбрамбени систем ГМД може да заустави балистичку ракету са нуклеарним оружјем испаљену из Северне Кореје или Ирана.

„Заваравају политичке вође да имају војне способности које заправо немају“, изјавио је један од стручњака, физичар Давид Врајт из америчке невладине организације Унија забринутих научника (УЦС). ПР Пентагонове Агенције за противракетну обрану Крис Џонсон изјавио је да је „сигуран у њихову способност одбране домовине од балистичких ракета“.

Док је противракетни систем имао мана у почетку, „знатно смо га побољшали у последњих неколико година како бисмо били сигурни да је систем спреман за деловање“, додао је Џонсон. Владина истражна агенција Канцеларија за ревизију открила је прошле године да „тестови нису доказали да ГМД може да обрани домовину“.

Од девет симулираних напада од 2004., пресретачи нису успели да погоде мете код шест, иако су тестови били пуно мање захтевни него што би то било да је стварни напад, открио је ЛА тајмс.

У мају је УЦС објавила извештај од 47 страница у ком је приступ САД-а противракетној одбрани назвала „катастрофалним“, а за ГМД су написали: „Има лоше резултате на тестовима и нема доказа да може да заустави надолазећу ракету у стварним условима“.

Владин службеник изјавио је јуче: „Ништа од тог система не функционише. Ништа. Програми за пресретање не раде. Понекад погоде мете, али то није поуздано и не можемо да ризикујемо катастрофу ако промашимо“.

Извор: Индеx.хр