Издвајамо Србија

Испред Владе Србије бачене димне бомбе! (ВИДЕО)

Протест иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ почео је данас у 18 сати у Савамали на дан када су пре годину дана срушени објекти у Херцеговачкој улици, а скупу су се придружили и демонстранти протеста „Против диктатуре“ који већ 23. дан шетају престоничким улицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

20.25 Шетња је завршена, демонстранти стоје окупљени на платоу између Скупштине Србије и Скупштине Београда.

20.00 Бакљада у бојама државне заставе испред зграде Владе Србије

Колона измедју 10.000 и 15.000 учесника протеста Траговима фантома стигла је нешто пре 20.00 до зграде Владе Србије у Немањиној улици у Београду, испред које су запаљене бакље црвене плаве и беле боје, односно у бојама државне заставе.

Окупљени грађани гађали зграду тоалет папиром, а улаз у зграду Владе Србије су запечатили жутом траком на којој је нацртана паткица.

Протестна колона потом је кренула Улицом кнеза Милоша ка скупштини града Београда где ће бити оџани завршни говори.

19.50 Колона се зауставила испред Владе Србије, грађани на зграду бацају ролне тоалет папира.

Чело колоне је стигло пред зграду Владе Србије. Бачено је неколико димних бомби.

19.30 Демонстранти су стигли до Гаврила Принципа. Колона ће ићи до Балканске улице, одакле ће скренути у Немањину, где ће се задржати испред Владе Србије.

Почео протест Траговима фантома у Савамали

Протест „Траговима фантома“ поводом годишњице рушења објеката у београдској четврти Савамала у изборној ноћи 25. априла 2016, почео је вечерас око 18.15 у организацији Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

 

#protest #nasgrad #2017 #beograd #savamala #budjenje

Објава коју дели Igor Crnatović (@schwarzeniggor) дана

Представници Иницијативе поделили су новинарима материјал у коме се наводи да „злочин у Савамали“ најилустративније говори о природи Београда на води „и развојној политици која приватни интерес подмеће за јавни и новац грађана Србије искоришћава за изградњу луксузног насеља“.

Наводи се да истрајношћу грађана и новинара рушење у Савамали није прошло и да „од камичка у ципели прераста у камен спотицања“

„Партикуларне борбе против неправди све више прерастају у солидаран отпор систему који служи једино економско-политичким елитама“, навела је Иницијатива.

Подсећа се и да су ових дана на улице здружено позвани и студенти и просветари, научници, полицајци и војници синдикати и пензионери – „сви они који који због погрешних политика и мера штедње не могу да живе пристојан и достојанствен живот“.

Иницијатива је најавила и да ће ускоро понудити нови начин политичког организовања како би са грађанима дефинисали градске политике којима се штити јавни интерес.

Скуп су подржали Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, синдикат Независност, Независни синдикат просветних радника Војводина, Независно удружење незапослених Србије.

Подржали си га и организације и покрети из других градова – протест „Против диктатуре“, подржи РТВ из Новог Сада Удружени покрет слободних станара из Ниша и Локални фронт из Краљева.

Поред зграде Геозавода у Савамали постављена је огромна жута патка на надувавање виша од пет метара, а грађани носе заставе Иницијативе Не да(ви)мо Београд.

Грађани носе транспаренте „Маске су пале“,“Сороше цицијо“, „У Малог су кратке ноге“, „Синиша пошто Београд“, и више транспарената „Наш град“ а један учесник протеста носи картонски сендвич са натписом „Сендвич за ботове“.

У близини Миксер хауса је паркиран камион са банером „Не да(ви)мо Београд“ на коме је постављен разглас са кога се пушта музика.

Окупљени ће, како је најављено организовати протесну штетњу кроз Карађорђеву, улицу Гаврила Принципа, Балканску и Немању до зграде Владе Србије одакле ће се Улицом Кнеза Милоша преко Булевара краља Александра упутити до градске скупштине.

Иницијатива је на претходним протестима више пута захтевала да због ноћног и ненајављеног рушења у Херцеговачкој улици буду смењени градоначелник Београда Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и директор полиције Владимир Ребић.

Тражила је и политичку и кривичну одговорност свих оних који су умешани у случај.

У ноћи између 24. и 25. априла група особа с фантомкама на главама багерима је порушила неколико објеката у Херцеговачкој улици. Малтретирали су и пролазнике, одузимали им мобилне телефоне и везивали их.

Грађани су у тој ноћи позивали полицију, али она није реаговала и усмеравала их на комуналну полицију која је говорила да то није у њиховој надлежности.

До сада нико није ни кривично ни политички одговарао за рушење у Савамали, нереаговање полиције и узнемиравање грађана а предмет о Савамали (КТН-60/16) је у тужилаштву и након годину дана у предистражној фази.

Премијер Александар Вучић је убрзо након догађаја у Савамали изјавио да су ноћно рушење извели „комплетни идиоти“, а потом да иза рушења стоји градска власт, али све време инсистира да су порушени објекти били нелегални.

Бивша супруга градоначелника Београда Марија Мали рекла је пре извесног времена у интервјуу Мрежи за истраживање криминала и корупције (КРИК) да се Синиша Мали хвалио како је организовао рушење барака у Савамали.

Објекти у Савамали су се налазили на делу земљишта до којег треба да се гради урбанистички пројекат „Београд на води“.

 

Извор: Ало.рс / Агенције