Издвајамо Србија

НЕВИЂЕНО ЛИЦЕМЕРСТВО ФРАНЦУСКЕ АМБАСАДОРКЕ: “Нисам најбоље разумела бес Србије због Харадинаја” (ВИДЕО)

Амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро каже за Н1 да није најбоље разумела бес Београда који је упућен Паризу после ослобађања Рамуша Харадинаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је истакла да разуме разочарање српског правосуђа и грађана, али и да је француско правосуђе независно и да влада не може да утиче на судове.

“Што се тиче владе и државних органа, ми смо као и увек предани сарадњи са Србијом. Надам се да ће се та сарадња наставити нормалним ритмом што је пре могуће, ми смо за то расположени”, рекла је Кристин Моро.

Говорећи о одлуци српских власти да државни званичници три месеца не путују у Француску, амбасадорка Моро каже да ће Француска наставити да их позива на разне манифестације и подсећа да је српски амбасадор у Француској присуствовао пријему у Паризу на инаугурацији председника Емануела Макрона.

Одговарајући на питање о утиску да је у региону тренутно много међусобног препуцавања, Кристин Моро каже да је потребно избегавати губљење времена како би се избегле стагнације.

“Данас је још битније питање управљање временом. Ствари се брзо мењају, мења се читава парадигма у разним доменима, свет еволуира и не можемо да чекамо оне који губе време”, рекла је Кристин Моро.

Она не види проблем у томе што Србија жели да има најбоље односе са Русијом, Кином и другим земљама ван ЕУ.

“И ми развијамо односе са Кином, азијским земљама и другима. За мене је Србија европска земља па је природно да буде део те културне целине којој припада. ЕУ није искључиво економска целина па се не може правити егзактна паралела и не можемо односе са ЕУ стављати у исти план са односима са другим деловима света”, каже она.

С тим у вези Кристин Моро ипак додаје да се од Србије очекује да се придржава спољнополитичких ставове ЕУ и да о томе треба размислити временом и делити процене ЕУ.

 

Извор: Н1