Издвајамо Свет

БРИТАНСКИ НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ: Испод дебелог леда на Антарктику чучи ЗАПАЊУЈУЋЕ И ЗАСТРАШУЈУЋЕ ОТКРИЋЕ

Британски научници су открили огромно вулканско подручје на западу Антарктика. Испод леда се крије најмање 138 вулкана, а неки од њих достижу висину од чак 3.850 метара.

Научници Универзитета у Единбургу под вођством Максимилијана ван Вик де Фриса и Роберта Бингама још не могу да кажу да ли су вулкани активни, али не искључују ту могућност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултате студије објавили су у ванредној публикацији лондонског Геолошког удружења.

Према подацима научника, због дебелих ледених окова до сада је на западу Антарктика откривено мало вулкана. У оквиру најновијег истраживања, научници су анализирали податке радарских сателита о слојевима земље испод леда у потрази за типичним конусним вулканским структурама.

Новооткривено вулканско подручје пружа се у луку дугом 3.500 километара од антарктичке Росове ледене плоче до Антарктичког полуострва, а научници верују да је можда и веће.

Нађено је 138 вулкана, од којих 91 није било познато. Осталих 47 већ се виде на површини. Њихова просечна ширина је 21 километара, а дужина између 100 и 3.850 метара.

Оно што научнике сада највише занима јесте питање колико су вулкани активни:

– То треба да утврдимо што пре – изјавио је Бингам за британски “Гардијан”. Због тога је затражио да се појача степен сеизмичког надзора у региону. Уколико се испостави да је зона активна, то би могло да објасни топлоту испод површине западног Антарктика.

Активни, али и неактивни вулкани, доприносе бржем отапању доњих слојева леда, а отапајући лед Антарктика може погодовати ерупцији вулкана, који би могли да се пробуде услед попуштања притиска ледених брегова.

 

Извор: welt.de