Србија

И ВУЧИЋУ ЈЕ НАЈЗАД ЈАСНО: До 2050. у неким деловима Србије неће бити Срба

У Србији је ове године рођено 6,7 одсто више беба него прошле године.Шта год урадили у економији и политици, осуђено је на пропаст, уколико се не промени демографска политика и не повећа број становника, поручио је данас председник Србије Александар Вучић током обиласка Центра за вантелесну оплодњу у Крагујевцу.

 

Центар је отворен при Гинеколошко акушерској клиници Клиничког центра Крагујевац, у чију је изгадњу опремање уложено 134 милиона динара.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је истакао да Србија има једну „читаву генерацију“ људи мање него остале земље.

„Просечна старост у Турској је 27, а код нас 44 године. Имамо читаву генерацију људи – радника, ученика, образованих мање него остале земље“, рекао је Вучић наводећи да је све што се ради узалуд ако нема деце.

Он је изразио забринутост да ће 2050. године, Србија у појединим њеним деловима имати много мање становника.

Центар је изграђен средствима Министарства здравља и Фондације „Драгица Николић“. Фондација је обезбедила 84 милиона динара за изградњу новог простора површине 350 квадратних метара, а Министарство здравља медицинску опрему вредну око 50 милиона динара.

Отварањем Центра ВТО за парове са стерилитетеом из региона са два милиона становника, који специјалистичким медицинским услугама покрива КЦК, биће обезбеђена комплетна медицинска дијагностика и услуга, од дијагнозе стерилитета до биомедицински потпомогнуте оплодње, саопштило је Министарство здравља.

Центар су посетили и министар здравља Златибор Лончар, градоначелник Крагујевца Радомир Николић, председник Националног савета за коордонацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић и Драгица Николић, председница Управног одбора Фондације „Драгица Николић“.

Извор: Fonet/Danas Online