Србија

СРАМОТА! НОВИ ХАРАЧ: Одраће родитеље у вртићима

Досад су локалне самоуправе дотирале 80 одсто економске цене, а сада се предвиђа до 80 одсто, па се може десити да дају врло мало, а остатак свале на терет мама и тата

Предлог закона о основама система образовања и васпитања, који се тренутно налази у скупштинској процедури, предвиђа да ће локалне самоуправе убудуће плаћати до 80 одсто економске цене вртића, што може да доведе до тога да родитељи знатно више плаћају услуге.

Актуелни закон подразумева да локалне самоуправе дотирају тачно 80 одсто економске цене вртића, док родитељи плаћају остатак, односно 20 одсто цене. Међутим, нови предлог закона, „помоћ“ државе ограничава на „до 80 одсто“, што значи да то може бити и много мање. Министар просвете Младен Шарчевић је за време скупштинске расправе о овом предлогу изјавио да многе локалне самоуправе немају средстава да испуне квоту од 80 одсто.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Социјална карта

– Локалне самоуправе саме ће моћи да одреде колико могу да издвоје за ову ставку. Израдиће се и социјална карта. Нема смисла да људи различитих прихода плаћају исту цену. Има оних који су богати, а користе вртић зато што је јефтин, а онда нема средстава за оне којима треба – рекао је Шарчевић.

Драгана Соћанин из Удружења Родитељ сматра да би ова одлука изазвала велико незадовољство.

– Шта ће се десити ако нека локална самоуправа одлучи да може да дотира само пет одсто цене? Ако повећамо цене предшколских установа, онда ће се аутоматски смањити и број деце у тим вртићима, што је недопустиво, јер је циљ управо што већи обухват деце у Србији која иду у обданишта. Рани развој и социјализација деце су од изузетне важности. Пре него што се донесу такве одлуке, морају се имати у виду и њихове последице, не треба на томе да штедимо! Око 50 одсто деце у Србији, узраста између три и пет година, не иде у вртић, јер су то углавном деца родитеља који су незапослени или раде на црно, а листе чекања су огромне и тим проблемом морамо да се позабавимо – каже Соћанинова и додаје да је најправичније да цена обданишта буде једнака за све родитеље:

Нереалан сценарио

– Реалност је таква да неки људи на папиру имају мање приходе, јер или нису све пријавили, или имају своје приватне фирме, и онда испада да ће ти људи који више зарађују у пракси плаћати минималне цене вртића. С друге стране, неко ко има уредно пријављених 40.000 динара плате мораће да плаћа пуну цену… Све док постоји сива економија у земљи то није реалан сценарио.

Чињенице
ЕКОНОМСКЕ ЦЕНЕ ВРТИЋА

27.952 Београд
19.380 Нови Сад
20.000 Ниш
19.376 Јагодина
17.200 Крагујевац

Пљуштале тужбе
НАПЛАЋИВАЛИ ВИШЕ ОД 20 ОДСТО

Поједине предшколске установе су по градовима у Србији, противно закону, од 2010. до 2015. наплаћивале родитељима већу накнаду од дозвољених 20 одсто. Око 13.000 родитеља тужило је Град Београд зато што су им вртићи годинама наплаћивали више него што је требало, а исти проблем имале су и маме и тате у Нишу и Крагујевцу. Већина ових тужби је прихваћена.

Извор:Kurir.rs / JELENA PRONIĆ