Регион

ДОДИК: Ми нисмо босански Срби, ми смо Срби

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је после састанка са председником Србије Aлександром Вучићем како изражава задовољство што Вучић и он раде на Декларацији, на прављењу документа, у којем желе да обухвате научнике и све заинтересоване, где би указали на потребу очувања српског идентитета.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Држимо се оквира које смо раније договорили. Следећег месеца ћемо имати први Нацрт тог документа и састаћемо се како бисмо финализовали тај документ и како бисмо га упутили у парламент. Било је оних који су то нападали без да су видели иједну написану реч – коментарисао је.

ОТИМАЧИНА ЗА МУЖА УБИЈЕНЕ ПЕВАЧИЦЕ: Жене одлепиле за Зораном, прогањају га и нуде брак и…

Говорећи о заједничким пројектима РС и Србије додик каже да постоје застоји са стране БиХ кад је у питању мост Љубовија-Братунац.

– Чека се испуњење обавеза које су преузеле заједничке институције БиХ. Моја је захвалност што је то велики пројекат и без Србије то не бисмо могли да урадимо. Желим да захвалим Вучићу на напорима да се то уради –

Истакао је и како је Вучића упознао о односима унутар БиХ.

– Упознао сам Вучића са све гором ситуацијом у којој се налазимо у БиХ ми Срби. Инсцениран је попис код Бошњака те смо се побунили против тога и то представља озбиљан проблем због попуњавања Упитника. Ја упућујем молбу Вучићу да наставимо на јачању нашег пута ка ЕУ. БиХ се показује као тешко одржива земља, зато што домаћи актери нису могли да направе базични договор, него су то радили странци који се налазе у Сарајеву. Србија мора то да зна. На дипломатском нивоу се тражи разговор, а он је немогућ зато што монопол над БиХ држе странци, пре свега америчка амбасадорка, као што је то и случај у вези тога ко ће бити председник суда. Ми смо покренули иницијативу да све судије не могу да то буду ако имају ратну прошлост – навео је Додик и додао:

– Рекао сам Вучићу како у БиХ имате ситуацију да два народа трпе мајоризацију од стране Бошњака и међународне заједнице. Тамо је давно сахрањен Дејтонски споразум интервенцијом високог представника, а кад њих, странце, слушате, чућете да треба поштовати Дејтон.

Казао је и како Србија доминантно жели мир у овом региону, као и да се радује седници Савета за сарадњу РС и Србије и седници двије владе које ће се десити у Београду. Нагласио је и да је ово најбољи период сарадње Србије и РС.

– Мост у Братунцу и много школа су несумњив доказ добре сарадње. Ми смо један народ, ми нисмо босански Срби, ми смо Срби, свидело се то коме или не. Нико вољу народа не може да заустави – навео је Додик.

 

Извор: H1