Регион

КО ЧЕГА, ТАЈ ДОЧЕКА: Путин Колинди обећао нешто ново

Председник Русије Владимир Путин оценио је да је Хрватска важан партнер Русије и истакао посебну везу две земље на економском плану.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После сусрета са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, Путин је у Москви казао да у Хрватској послују руске банке, Сбербанка и ВТБ банка, које су помогле Агрокору.

– Руско-хрватска привредна сарадња могућа је и на изградњи бродова – казао је Путин.

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ ЧОВЕКА КОЈЕГ МРЗИ ЦЕЛА СРБИЈА: Ево зашто је убио дечака Душана Јовановића (13)

Председник Хрватске господарске коморе Лука Буриловић, који приликом ове посете Русији предводи делегацију од 90-ак хрватских компанија, рекао је да би се поред бородова, највећи део извоза хрватских производа у Русију односи на лекове, козметику, опрему, електричне трансформаторе и неке врсте бродова.

– Одмах на почетку желим Вам упутити позив да посетите Хрватску, јер до сада нити један руски председник није био у службеној посети – рекла је на почетку посете у Сочију председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић свом колеги Владимиру Путину.Прочитај још

– Русија је веома заинтересована за наша бродоградилишта и пратећу опрему. Недавно је на Међународном сајму бродограђевне индустрије НЕВА у Санкт Петербургу ријечка компанија Вулкан Нова потписала Меморандум о сарадњи с руским ОЦК-ом (Унитед схипбуилдинг цооператион), што јој отвара врата свих руских бродоградилишта – истакнуо је Буриловић, те додао да упркос негативном билансу Хрватске у робној размени, радује пораст извоза од десетак одсто.

Сарадња је изражена и на туристичком плану.

– Хрватска је популарно место за туристе. Разматраћемо нове токове – додао је Путин.

Колинда Грабар-Китаровић изјавила је да је Русија добродошла у Иницијативу трију мора.

ЕРДОГАН ШОКИРАО ИЗЕТБЕГОВИЋА: Нема више рушења Републике Српске и Србије јер…

– Изниман је раст робне размене упркос санкцијама. Поздравила сам сва руска улагања, показују интерес за енергетику. Сарадња с руским компнијама се наставља, на примере сарадња Првог плинарског друштва и Гаспрома. Упознала сам Путина с Иницијативом трију мора – нагласила је председница, објаснивши да је и Русија добродошла у ту иницијативу.

 

Извор: Vestionline.com