Србија

ХАРАДИНАЈ ПРЕТИ: Због поређења Косова и Каталоније испаштаће Србија

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је данас, говорећи о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), да би „Косово деловало по многим питањима, када би било сигурније по питању своје перспективе“ и да „нови приступ Србије – да се обрати ЕУ и да упоређује Косово са Каталонијом, не олакшава ове теме и отежава климу“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је у интервјуу за „Радио Слободна Европа“ (РСЕ) казао да по питању формирања ЗСО „треба да се делује онако како је Уставни суд донео одлуку, а када је утврдио да су поједини делови споразума о Заједници у супротности са Уставом и да треба да се хармонизују са косовским законодавством“.

ЗАПАД ЗАПАЊЕН: Русија испробала најмоћнију нуклеарну ракету на свету СТИЖЕ ДО АМЕРИКЕ

– Ми нисмо кандидат за ЕУ, једино имамо потписан Споразум о стабилизацији и придруживању. Ово је веома закаснела фаза за Косово. Још немамо либерализацију виза. Још нисмо напредовали на путу ка НАТО. Још нисмо дали уставно име и мандат војсци Косова. Неки од ових процеса би унапредили капацитете и могућности Косова да предузме смеле кораке када се ради о појединим питањима у земљи – тврди Харадинај.

Он је навео да је „Косово ове године прошло кроз изборне процесе и да је у том смислу неодржива политичка агенда допринела томе да се размотри пријем Косова у Интерпол и УНЕСЦО“.

– Што се тиче Интерпола, ми смо већ кренули са радом како би се следеће године пријавили за пријем, а што се тиче УНЕСЦО-а, то ће бити за две године, а у међувремену потребна је једна озбиљнија мобилизација – казао је Харадинај.

Он је рекао да је „на Косову недостајао озбиљан рад по том питању, али је навео и да „мора да се преиспита и понашење званичног Београда када је у питању њихова опструкција приликом чланства Косова у међународне организације“.

ОПШТА ФРКА: Загреб у страшној паници од српске војне премоћи – ХРВАТИ ЗБОГ МИГОВА 29 ОТКАЗАЛИ ПОСЕТУ ВУЧИЋА?!

РСЕ наводи да је Харадинај рекао да „процес дијалога (са Београдом) сада предводи косовски председник Хашим Тачи“, али да је „у току припрема платформе о очекивањима Косова из овог дијалога, како би тај процес био на услузи грађана“.

Харадинај је казао да ће „влада подржати агенду председника о дијалогу“ и да „очекује и ангажман опозиције у том процесу“.

 

Извор: Tanjug