Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Измишљено је бар седам-осам признавања независности Косова

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

На списку држава које су признале једнострано проглашену независност Косова има бар седам-осам земаља које то никада нису учиниле, изјавио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић

– Приштина има неки свој списак од 114 држава, али сам сигуран да се на њему налази бар седам-осам земаља које никада нису признале Косово. А сигуран сам и да, ако Србија посвећено приђе овом проблему, тај број може да падне испод 100- рекао је Дачић за сутрашње „Вечерње новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оптимиста, након министарске конференције Међународне конференције Франкофоније, која је протеклог викенда одржана у Паризу, упркос тврдњама из Приштине да је и Мадараскар признао независност Косова, пишу „Новости“.

– Проверићемо све ово око Мадагаскара, али борба траје. Суочавамо се са моћним противницима и ниховим заштитницима. Земљама се прети, протестује се код свих држава које су повукле признање, нуде им се различите ствари- рекао је Дачић.

Он је додао да је разговарао са шефовима дипломатија низа држава које нису признале Косово и њихова позиција је јасна и чврста.

– Разговарао сам и са минстрима неких земаља које су признале Косово и мислим да може да дође до преиспитивања тих одлука. Наравно нећу помињати које су то земље, јер не бих да помажем Приштини- каже Дачић.

Упитан колико је реално да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине, и да ли ће Србија у том случају звати Русију, он је рекао да су САД увек биле укључене у дијалог на посредан начин.

– Док сам га ја водио, када сам био премијер, увек је представник САД у то време, наводно случајно, био у Бриселу. Њихова улога је у неким моментима била и позитивна, када је требало притиснути Приштину да прихвати одређена решења.

Предлог ЕУ, који је на крају подржао и Борис Тадић, био је да се дијалог пребаци на Унију. Ако би се сада мењао формат дијалога, то би подразумевало неку нови одлуку. Онда би и друге земље тражиле да учествују, а и Србија би имала своје предлоге- рекао је Дачић.

На питање хоће ли председник Александар Вучић следећег месеца у Москви о томе разговарати са руским председником Владимиром Путином, он је рекао да ће се се разговарати „о свим темама“.

– Србија има јасне и принципијелне ставове и управо због тога се често налазимо под притиском. Али способни смо да их издржимо. Руководимо се искључиво сопственим интересима. А наши интереси су да идемо у ЕУ, али да не водимо антируску политику. Никада нећемо напустити наше пријатеље као што су Русија и Кина- истакао је шеф српске дипломатије.

Поводом пресуде Ратку Младићу, он је оценио да вероватно постоје земље које ће покушати да се у Савету безбедности УН усвоји резолуција којом би се Срби оптужили за геноцид.

– Морам јасно да упозорим да те земље, које би тако нешто покренуле, не могу да имају са наше стране третман пријатеља- напоменуо је Дачић.

Упитан да ли очекује такве покушаје из Сарајева, он је подсетио да чланови Председништва БиХ долазе у посету председнику Вучићу у првој половини децембра и да се нада да ћемо се више окретати будућности, него да се бавимо прошлошћу.

Дачић се осврнуо и на статус Српско-руског хуманитарног центра, оценивши да је то питање пример велике политизације.

– Треба да буде решено како се иначе решава међународно присуство у складу са Бечном конвенцијом. Као што представници америчких снага, НАТО или Међународног црвеног крста имају одређени статус, тако би то требало да буде и са Српско руским хуманитарним центром. Никада није било речи о дипломатском статусу, већ о статусу службеника у амбасадама. Исто што пише и за америчке трупе- каже Дачић.

 

 

Извор: Тањуг