Србија

Ако сте гледали ХРТ за све сто се дешавало између Бошњака и Хрвата кривци су Срби: Вучић о порукама после хашких пресуда

Срећан сам и поносан на српску политику, а они нека проблеме и грешке траже у себи, а не код других, поручио је Вучић

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наше је само да њима не чинимо оно сто они нама чине, поручио је данас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање очекује ли притиске из Европе у случају да неко у региону жели нове сукобе, а након порука које су уследиле после последњих пресуда Трибунала у Хагу. те да ли у тој ситуацији Србија има саговорника у вези с економским напретком.

ЕУ је наш највећи економски партнер, одговорио је Вучић на тај део питања, а притиске, каже, не очекује.

Оно што га, међутим, чуди, је како је могуће да таман кад смо мислили да ће неко да нас остави на миру три дана, установили смо да смо управо ми криви за сукоб Хрвата и Бошњака у БиХ.

– Ако сте гледали ХРТ, а ја јесам, схватио сам да за све сто се дешавало између босанских муслимана и Хрвата кривци су Срби. Немам појма како смо до тога дошли, нисма то схватио, али сам сигуран да ћемо такве глупости увек да негирамо и да ћемо се борити да заштитимо достојанство и понос насих људи – навео је Вучић, те поручио да је важно једино да оно што они нама чине ми њиме не чинимо.

Срећан сам и поносан на српску политику, а они нека проблеме и грешке траже у себи, а не код других, поручио је.

– Неки то не могу да превазиђу, ми ћемо учинити све да очувамо стабилност и партнерство са земљама у региону, али никоме нећемо дозволити да понижава Србију и грађане на било који начин. Чуваћемо мир и наше је да чинимо све да се осећамо сигурније, јер ако је неко спреман да Србе окрви за сукоб Бошњака и Хрвата, ко зна шта ће сутра да му падне на памет – поручио је српски председник.

НИКО НЕЋЕ ИЗБАЦИТИ САД ИЗ БОНДСТИЛА

Говорећи о стратегији америчког Атлантског савета за Западни Балкан, па и Србију, он каже да је ово веома утицајна организација, да је задовољан већином онога што је у њему написано и да би било добро када би се то преточило у реалну политику САД.

– Ми не можемо великој Америци да диктирама било шта, и не треба да имамо илузије. Можемо бар понекад да пронађемо заједнички именитељ између неких ствари – навео је он.

Казао је и да САД стално војно присуство имају у бази „Бондстил“ и да ће их било ко одатле тешко избацити.

СА ПУТИНОМ О ГАСУ

Он је казао и да ће приликом предстојеће посете Русији са својим руским колегом Владимиром Путином разговарати о снабдевању гасом, јер је то за Србију веома важна тема.

– Ми причамо о Туском току. Када буде било нешто, казаћемо. Можда ћемо нешто успети и сада – рекао је он.

ЛИСТА СНС ТЕК КАДА СЕ РАСПИШУ ИЗБОРИ

Председник Србије и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић изјавио је данас да ће СНС с листом кандидата за изборе за Скупштину града Београда изаћи када се распишу избори или дан – два пре тога.

Вучић је новинарима у Београду рекао да ће то бити „убедљиво најстручнијим и најбољим тимом“ и да ће Београдјане, када за то додје време, молити да на изборима за Скупштину града гласају одговорно и према резултатима, а не по симпатијама.

– Ко ће бити и како ће бити – ја свој став нисам променио по том питању. То ћете видети када се избори распишу. Неким другима се жури, онима који су већ победили. Признајем да су победили, али ћу да честитама тек након одржаних избора када то буде у кутијама – рекао је Вучић и додао да је на људима да одлуче шта желе у будућности.

Вучић је казао да се у престоници не гради због предстојећих београдских избора, већ зато што има новца.

– Београд у финансијском смислу стоји боље него икада, са могућностима већим него икада – рекао је Вучић и додао да у граду има више од 1.100 градилишта, али да то нема везе са изборима, већ са уредјивањем јавних финансија.

 

Извор: Telegraf.rs