Србија

ВУЧИЋ: „Невероватна је потрошња струје. Почели смо да трошимо резерве гаса“

У Београду је данас потписан Меморандум о разумевању три земље за јачању трилатералне сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција.

Након потписивања меморандума, лидери три земље обратили су се на заједничкој конференцији за медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије био је домаћин другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије, на коме су учествовали и мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер.

Председник Србије је рекао да је невероватна потрошња струје у Србији „на овако лепе дане“.

Вучић се захвалио Виктору Орбану на свој подршци Србији.

„Ми бисмо тешко презимили ову зиму да није било разумевања Виктора Орбана. Захваљујући њему, желим да то кажем свуим грађанима Србије, тешко бисмо презимили да није било Орбана и њихове владе, да можемо да сместимо гас у њихове капацитете. Невероватна је потрошња струје у Србији на овако лепе дане. Имамо свега и имаћемо свега захваљујући разумевању Виктора Орбана и владе Мађарске. Желимо да знате да имате захвалност свих нас“, рекао је председник Србије.

„Ми се налазимо под притиском са две стране, са једне стране је Украјина где се води рат, а са друге Србија одакле је притисак миграната“, рекао је Орбан, додавши да то Мађарску не погађа само економски већ и физички угрожава безбедност.

„Прекинут је довод нафте из Украјине у Мађарску“, подсетио је Орбан.

„Почели смо да трошимо резерве гаса, јер уговорене количине које добијамо дневно нису довољне за наше потребе. Срећом, захваљујући договору са Мађарском имамо 650 милиона кубних метара гаса јутрос. Јуче смо направили и добар аранжман са Булгаргасом, да бисмо трошили мање резерви. Нас гасне електране сада спасавају, захваљујући панонским електранама ми можемо да презимимо. Иначе, на основу угља и хидроелектрана не бисмо могли да презимимо“, упозорио је Вучић одговарајући на питање новинара.

„Желим да кажем грађанима Србије да смо се добро припремили и да смо много новца уложили, да смо рачунали на то, а цена гаса је скочила чак пет пута у последњих девет дана, не можете га добити испод 1.550 док смо га ми куповали јефтиније. Сви сада у Европи троше резерве“, казао је председник Србије.

„И даље држимо изразито ниске цене струје и гаса за фирме и домаћинства у Србији и то је наш начин да помогнемо и једнима и другима, нарочито фирмама да буду конкурентније“, истакао је.

Извор: Б92