Издвајамо Свет

БОДО ВЕБЕР ОТКРИО УЛТИМАТУМ БЕОГРАДУ ИЗ БРИСЕЛА: Србија не може у ЕУ док не призна КиМ!

Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације оцењује да се европски пут Србије могао урушити ако не дође до споразума Београда и Приштине

Вебер истиче да ће се цео процес стопирати уколико нема напретка у поглављу 35 које се односи на нормализацију односа Београда и Приштине, као и у поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, он верује да до тога неће доћи и да ће се коначно решити односи између Београда и Приштине, те да ће се Србија онда више бавити неким унутрашњим питањима попут владавине права.

Подсећа да је прошло више од годину дана од како је најављена нова фаза дијалога, међутим, тај дијалог је сада запао у кризу и сада се, како каже, налази у некој међуфази.

Сматра да је Србија са садашњом влашћу од 2012. године била на добром путу која је признавала болну реалност, као и да се треба концентрисати на нормалан живот Срба унутар Косова.

– Имали смо такве изјаве званичника Владе Србије, тадашњег премијера (Ивице) Дачића и првог потпредседника и садашњег председника (Александра) Вучића. Нажалост мало се скренуло са тог пута колективно. И ЕУ је у једном делу крива, као и Приштина и Србија – рекао је Вебер.

Наводећи да је прошло годину дана од најаве нове фазе дијалога, Вебер каже да има доста „спиновања“ са обе стране и да се нада да ће се ускоро та међуфаза завршити, као и да ће се прећи на решавање практичних питања, укључујући питања несталих Срба са КиМ и решавање њиховог нормалног живота и права.

– Тренутно је тај међупериод са доста тензија, али надам се да ће се за годину, две кроз тај коначни споразум видети повратак Србије на убрзани пут ка ЕУ – рекао је он.

Каже да су неке кључне личности у Европи попут немачке канцеларке Ангеле Меркел препознале да без ЕУ перспективе нема стабилности у региону и да не очекује да ће доћи до суштинских проблема који би могли да доведу до неког застоја на европском путу.

 

Извор: Тањуг