Издвајамо Регион

САД ЗАХТЕВА: Додик и РС да признају геноцид! АМЕРИКАНЦИ СЕ ПРОТИВЕ УТВРЂИВАЊУ ИСТИНЕ

Фото: Јутјуб

Америчка администрација захтева од Републике Српске и њеног председника Милорада Додика да беспоговорно прихвате тезу да се јула 1995. у Сребреници догодио геноцид, односно да је РС ‘геноцидна творевина’

Стејт департмент муњевито је реаговао на одлуку Народне Скупштине РС, која је у уторак једногласно одбацила претходни извештај Комисије о догађајима у Сребреници и око ње из 2004. године. Парламент у Бањалуци истовремено је од Владе РС затражио да формира две независне међународне комисије за утврђивање истине – о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разумно истраживање

Званични Вашингтон је тим поводом издао саопштење у коме је поручио да „порицање злочина неће довести до помирења“.

– Међународни судови закључили су да се у Сребреници 1995. догодио геноцид. Влада РС је 2004. усвојила извештај о Сребреници. То је био значајан корак у помирењу у Босни и Херцеговини и суочавању са тешким чињеницама из прошлости. Покушаји да се одбаце или допуне извештаји о Сребреници део су ширих настојања да се ревидирају чињенице из прошлих ратова, негира историја и политизује трагедија. У интересу је грађана Републике Српске да преокрену тренд поштовања осуђених ратних злочинаца као хероја, као и да осигурају да се њихови злочини и надаље у јавности одбацују – стоји у саопштењу које је потписала портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт.

На другој страни, председник Српске Милорад Додик каже да је стављањем ван снаге досадашњег Извештаја о Сребреници, по ком се тамо наводно десио геноцид, Скупштина РС на одговоран начин завршила рад у овом сазиву.

– Нисмо гласали против било кога, нити смо умањили нечију жртву, патњу или бол. Само смо као одговорни људи рекли истину, а она каже да је на том подручју почињен један од највећих злочина над Србима у протеклом рату. Дубоко сам уверен да ће бити разума и спремности код свих да се кроз међународну комисију сазна права истина о страдању Срба, Бошњака и других у том крају од 1992. до 1995. године. Тек тада бисмо могли говорити о правом помирењу – подвлачи Додик.

Александар Врањеш, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци, оцењује да Стејт департмент никако није објективан по питању Сребренице.

– Тиме што не дозвољавају преиспитивање њима погодне историје, него траже да се наметнуте истине морају поштовати као „свето писмо“, САД исказују политички притисак, али и однос према жртвама. До сад су показивали пристрасност, па ово саопштење ништа не чуди. Постоји сумња да је Америка и вршила притисак на међународно правосуђе да се злочин у Сребреници окарактерише као геноцид. Нисмо видели ниједно саопштење у којем Вашингтон негодује зато што се они који су чинили злочине против српског народа нису процесуирали, као ни што су на хиљаде српских жртава остале без правне сатисфакције – наводи Врањеш.

Акценат и на српске жртве

На другој страни, аналитичар Анђелко Козомара каже да Скупштина РС ни једном речи није негирала страшан злочин који се догодио у Сребреници.

– Влада РС само захтева да се истраже и утврде страшни злочини на том подручју и над Србима. У образложењу пресуде Хашког трибунала Радовану Караџићу, на пример, судско веће је написало да је „Тужилаштво доказало да је у Сребреници убијено 4.500 Бошњака“. Тај став суда довољан је повод да се преиспитају досадашњи извештаји и тврдње о ономе што се догађало у Сребреници. Прошлост нас учи да су Американци често на кризним жариштима догађаје приказивали нетачним и прилагођавали их тренутним интересима, па тако и овај о Сребреници – закључује Козомара.

Зна ли Трамп за притисак на РС?!

Стручњаци за Балкан у Вашингтону кажу да постоји велика шанса да Стејт департмент заправо притиска Републику Српску без знања председника Доналда Трампа.
– Нисам сигуран колико је председник уопште упућен у то што његови сарадници раде на простору бивше Југославије – каже вашингтонски аналитичар Обрад Кесић.

Завера САД и Француске

Амерички и француски обавештајци су управљали догађајима и учествовали у убијању цивила и војника. Зато им не одговора истраживање ових догађаја или формирање међународне комисије која би све аспекте расветлила,сматра Џевад Галијашевић, безбедносни аналитичар.

 

 

Извор: Д. Кљајић/Информер