Издвајамо Регион

Албански ДОН Сали Бериша уништио све доказе о злогласној „ЖУТОЈ КУЋИ!“

Уништио све доказе о злогласној „жутој кући“!

Косовско руководство више и не крије да је под директним диктатом Тиране и да сваки потез Приштине одређују политички моћници Албаније, па чак и бивши премијер Сали Бериша

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли отворено је затражио да се у дијалог Београда и Приштине укључи и Албанија.

– Тражио сам да Албанија не седи скрштених руку у овом процесу, већ да буде саставни део нашег циља. Ако могу ЕУ и САД, зашто не Албанија – поручио је Пацоли после састанка са албанским колегом.

Претходно је албански премијер Еди Рама подржао идеју о корекцији граница, рекавши да се Приштини „таква прилика можда неће поновити наредних 30 година“. Контакти између Приштине и Тиране посебно су интензивирани чим је Косову измакла подршка Вашингтона.

Косовско руководство нашло се у ћорсокаку, а излаз тражи кроз саветовање не само с албанским државним врхом већ и са најмоћнијим и најутицајнијим људима Албаније, попут бившег албанског премијера Салија Берише. Недавно су код његана канабе ишли „господар Косова“ Кадри Весељи и Фатмир Љимај.

Бериша је један од највећих заштитника свих ратних команданата ОВК, најпознатији по наоружавању албанских терориста и прикривању доказа за монструозни случај трговине људским органима „жута кућа“.

Да је Бериша и даље ментор Рамушу Харадинају, Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, главној тројци на Косову, показују и последњи њихови састанци у Тирани, о којима је наш лист писао. Саговорници Курира објашњавају на који начин је Бериша заправо задужио ратно руководство ОВК, а пре свега им помогао да избегну одговорност за злочине почињене над Србима.

Бивши специјални тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да је наше тужилаштво дошло до сазнања да је управо Бериша био главни играч у прикривању крвавих трагова у случају „жута кућа“ из 1999.

– Колико се сећам, чак је и његова кућа у селу била у непосредној близини локација на којима су били посмртни остаци. На основу наших сазнања, албански премијер Сали Бериша је, под притиском Харадинаја, издао налог службама безбедности да униште документацију о несталим Србима на Косову, њиховим транспортима у Албанију и трговини њиховим органима. Дошли смо до закључка да је политика имала велики утицај на прикривање ратних злочина почињених над Србима и неалбанцима на КиМ. Књига Карле дел Понте је за Албанију, очигледно, непријатно сведочанство и не иде у прилог ни Харадинају, ни политичком естаблишменту Албаније – испричао је Вукчевић и присетио се реакције Берише:

– Сећам се да је рекао нешто јако увредљиво, у стилу како причу о вађењу органа и трговини органима може да смисли патолошки ум. Тужитељка Албаније експресно је одбила све наше захтеве.

Љубитељ оружја: Да се уједине сви Албанци

Бериша је прошле године јавно признао да је 1997. отворио арсенале албанске војске да би наоружао ОВК. Тада је у немирима у Албанији убијено 2.000 људи, а из војних складишта је однето више од 700.000 комада оружја и више од 1,5 милијарди метака. Добар део тог оружја завршио је на Косову. Као премијер је заговарао идеју да сви Албанци у свету треба да имају албанско држављанство.

– Наш је циљ да се уједине сви Албанци, без обзира где се налазили у свету – поручио је тада Бериша.

Карла дел Понте: Место монструозних злочина

Аферу „жута кућа“ отворила је бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у својој књизи, где је писала о одвођењу Срба на север Албаније у кућу офарбану у жуто, у импровизовану операциону салу у којој су заточеним Србима вађени органи. Група истражитеља посетила је ову локацију и у близини куће нашла лекове за опуштање мишића који се користе при хируршким интервенцијама, флашице инфузије, газе и остали медицински материјал. У приземљу куће у једној просторији пронађени су трагови крви.

Зоран Драгишић: Нервоза Албанаца очигледна

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић објашњава да састанци косовских лидера са Беришом показују нервозу косовског руководства.

– Колико год се бусали у груди да су велики косовски лидери, Тирана је главни град албанског национа. Разлог за њихову панику је реалан јер је Вучић успео да цео процес врати на почетак. Он је добио САД за савезника и разграничење је враћено у причу. Дакле, десило се оно за шта су Албанци мислили да је готова ствар и да је немогуће да се догоди – каже Драгишић.

 

 

Извор: Курир/srbijadanas.com