Издвајамо Србија

ЧЛАНИЦА РЕМ-А: Можете да кукате колико хоћете, ријалити остаје!

loading...

Ријалити програми се не забрањују нигде, па неће ни у Србији, каже чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић и истовремено наглашава да европска и свака друга медијска регулатива која почива на демократским вредностима а приори забрањује контролу програма.

То суштински значи цензуру”, наводи Зекићева у одговору министру културе и информисања Владану Вукосављевићу поводом његовог става о ријалити програмима, те изјаве да је ”једна госпођа из РЕМ-а, “дугачког језика и нешто краће памети”, бацила дрвље и камење на Министарство културе због коментарисања ријалитија.

Зекић истиче да би министров став у пракси значио увођење цензуре и истиче да је то суштина одбијања РЕМ да поступи по његовом “наређењу”.

Нема шансе да било шта слично урадимо и зато што у РЕМ не седе људи који се, када чују реч ‘медији’, хватају за пиштоље. Нема међу нама никога ни ко халуцинира да му је посао да ‘брани’ медијски простор, што је добро, пошто се та врста амбиције обично заврши забраном свега што се некоме, из било ког разлога, не свиђа. Поцне, амбициозни бранитељ, са ријалитијима, заврши са Дневником”, каже Зекићева.

Она је у одговору Вукосављевићу министра упутила на препоруку Комитета министара Савета Европе о независности и функцијама регулаторних органа у области радио-дифузије, односно на став да ”регулаторни органи не треба да врше ”а приори’ контролу програма и да контрола емисија треба да уследи после њиховог емитовања”.

Зекић је такође истакла да доношење обавезујућег упутства о протеривању ТВ емисија попут ”Парова”, Великог брата”, Задруге” или одређеног телевизијског формата у касне вечерње термине не би било у сагласности са европском медијском регулативом

 

Извор: Еспресо.рс

Loading...
loading...
loading...