Србија

Чеда Јовановић: Вучић незаобилазан партнер у сређивању лудила у којем сви живимо

Вучић није ни проблем, ни претња за Босну и Херцеговину, напротив, каже председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић.

Он истиче да председника Србије Александра Вучцића, упркос свим ранијим и тренутним разликама, види потпуно другачије, „као некога ко је незаобилазан партнер у сређивању лудила у којем сви живимо“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Он је данас много више свестан значаја Босне и Херцеговине. Сигуран сам да ме боље од свих разуме када кажем да су и Срби и Србија увек страдали када је страдала Босна, и да је борба за коначни мир у Босни и Херцеговини предуслов за миран живот и срећну Србију – изјавио је Јовановић за ТВ Н1 у Сарајеву.

Сматра да се ствари из недавне прошлости не могу заборавити, а да је председник Србије тога и те како свестан.

– Не мислим да Вучић уопште има идеју о томе да је могуће заборавити оно што је говорио и радио, али зато, с друге стране, мислим да има не само жељу да Босни и Херцеговини помогне због те наше судбинске повезаности, већ и личну потребу за тим, управо због хипотеке политике која је разорила све, а за коју он, боље од многих, зна колико је застрашујућа – рекао је Јовановић.

Јовановић подсећа да је прва званична инострана посета Александра Вучића у својству председника Србије била Сарајеву, а не Москви или Вашингтону.

– Такав Вучић ипак није довољан за нашу коначну срећу. Политика која нам је потребна оставља без последњег уточишта све идеологе рата, ратне злочинце, крваве верске, бизнис, културне елите, њихове газде из Кремља… Знају и они о којима причам да за њих у таквој Србији и међу таквим Србима нема места – нагласио је Јовановић.

Осврћући се на политичку ситуацију у БиХ након општих избора одржаних у октобру и на питање да ли мисли да је тренутно Вучић одговоран за јачање позиције Милорада Додика, Јовановић каже да је резултат Милорада Додика на недавно одржаним изборима директна мера беде у којој се налази српски народ у Републици Српској.

– Милорад Додик је отелотворење политичког камелеонства. Врло добро га познајем из времена када је о Сребреници говорио оно што говорим ја данас, називајући то убиство 8.400 људи – геноцидом. Свако мало по БиХ претура те несрећне српске кости из Другог светског рата, јасеновачке посебно, а онда прави коалицију са ХДЗ-ом, који је успео да добаци до тога да најлепшем булевару у Мостару узме име Алексе Шантића да би га назвао по усташи Милету Будаку – рекао је Јовановић.

Председник ЛДП-а је истакао да, кад је реч о Хрватима у БиХ, он не би дозволио да се његов народ поистовети са једном странком.

 

Извор: Tanjug