Србија

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ – ЛАЖНА ДРЖАВА КОСОВО НИЈЕ ПРИМЉЕНА У ИНТЕРПОЛ!

Лажна држава Косово није успела да уђе у Интерпол. На гласању током Генералне скупштине Интерпола за пријем лажне државе у ту организацију гласало је само 68 земаља чланица што је далеко од потребне двотрећинске већине

10.00 – Лажна држава Косово неће бити члан Интерпола. У другом кругу гласања за пријем Косова у ову организацију гласало је само 68 чланица, док је 51 била против.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар полиције Небојша Стефановић огласио се на Твитеру фотографијом са заседања Генералне скупштине Интерпола на којој пише ПОБЕДА!

9.50 – Уследио је шок председавајућег Генералне скупштине и Генералног секретаријата, јер је након првог круга гласања, мимо процедура, одређена пауза од 20 минута пре другог гласања. Пауза је одређена како би делегације изашле из сале и како би САД, Братинија,Турска на њих извршили додатни притисак пре новог гласања. Министар Небојша Стефановић се оштро успротивио одлуци да се одреди пауза и питао је председавајућег на основу ког правила је одредјена пауза, на шта ниједобио одговор..

9.43 – Након првог круга гласања 76 подржало је лажну државу Косово, док је за став Србије бранило 56 земаља. Чак 22 земље чланице биле су уздржане. Ипак то је много мање од 115 гласова колико је потребно да би Косово постало члан Интерпола. За сада једино је Парагвај прекршио обећање и гласао против Србије.

Следе још два круга гласања.

9.12 – У корист Србије за реч су се јавиле: Шпанија, Мароко, Кипар, Кина, Белорусија, Русија, Румунија, Венецуела, Намибија и Суринам.

Почела је расправа, где се земље-делегати јављају за реч и образлажу своје ставове у вези пријема.

Очекује се да након расправе уследи гласање о пријему Косова у Интерпол као 193. чланице. Гласаће се у два круга, а за чланство је неопходна двотрећинска подршка земаља чланица.

Председник Александар Вучић рекао је раније да се нада победи Србије у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Навео је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спречи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

Министар полиције Небојша Стефановић упозорио је да је потпуно супротно правилима да се између гласања одржава пауза.

Очигледно је, каже, да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи обезбеди потребна већина уколико је не буде било у првом гласању

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Интерпол је прошле године усвојио Резолуцију по којој земље које траже пријем морају бити чланице УН или имати статус посматрача.

 

Извор: Informer.rs