Издвајамо Свет

ЗМИЈА ОПЕТ ИЗВИСИО! НЕТАЊАХУ ШУТНУО ТАЧИЈА: Израел неће признати лажну државу Косово, ПОДРЖАВА СРПСКУ!

Б. Нетанјаху (Фото: Јутјуб)

Израел неће признати независност Косова, иако је Хашим Тачи влади Бењамина Нетањахуа дао примамљиву понуду. Ако Израел призна Косово, Приштина ће заузврат отворити амбасаду у Јерусалиму

– Наша позиција је крајња јасна, нећемо признати независност Косова и, колико знам, нема разлога да се тај наш став промени. Израел је потпуно свестан колико је то питање осетљиво за регион Балкана – поручио је у сусрету са новинарима из Србије и Црне Горе Емануел Нашон, портпарол Министарства спољних послова Израела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суочен с успешном дипломатском акцијом Београда којом је до сада 10 држава повукло признање Приштине, Тачи је у септембру кренуо у озбиљну акцију да придобије на своју страну утицајног америчког савезника.

– Предлог с којим је Тачи изашао пре два месеца, а који би подразумевао да Косово отвори своје дипломатско представништво у Јерусалиму је паметан потез, јер зна колико би то Израелцима значило – објашњава Дан Оријан, директор сектора за Балкан у израелском министарству спољних послова.

У Јерусалиму се може чути како у академским круговима све више јача притисак на Нетанијахуову владу да ипак призна независност јужне српске покрајине, јер сматрају да то не би био „пуцањ у ногу за Израел“ и да таква одлука не би пореметила веома добре билатерални односе са Србијом. Али, Приштина ће за сада морати да се задовољи трговинским представништвом.

Како истиче Дан Оријан, који је обављао и дужност амбасадора за Македонију на нерезиденцијално основи, Израел је већ обавестио председника Александра Вучића да ће Приштина у њиховој земљи отворити представништво на чијем челу ће бити један израелски бизнисмен.

Тел Авиву не смета толико што Београд и после распада Титове Југославије и даље признаје Палестину као државу колико то што не гласа у Уједињеним нацијама у складу с израелским интересима.

Иако у Србији постоји уврежено мишљење да Израел не признаје Косово због Палестине, у дипломатским круговима у Јерусалиму нас уверавају да се та два случаја не могу поредити.

– Ми не желимо да будемо у истој држави са Палестинцима и они неће да буду у истој држави с нама. Друго је питање да ли ће палестинске територије имати атрибуте државе или не. Има много опција о којима тек треба разговарати – каже портпарол Нашон.

Израелу не смета то што Србија и после распада Титове Југославије и даље признаје Палестину као државу колико то што не гласа у Уједињеним нацијама у складу с израелским интересима.

– Од наших пријатеља у свету очекујемо да то пријатељство покажу и када се гласа у међународним организацијама. То је је наше легитимно очекивање и оно би морало да се види у УН, Унеску, Високом комесеријату за љуска права ОУН. Стара логика више не функционише, нема више хладног рата, Југославије, Покрета несврстаних, али то као да неки људи нису приметили. Свет данас више није исти као онај пре 30 година – наглашава Емануел Нашон.

Израел не крије да се труди да има добре односе са свим земљама на Балкану, па и са Босном и Херцеговином. Иако у тој, како незванично кажу, „недовршеној држави“ постоји јако иранско присуство, а Исламска држава је регрутовала 220 бораца, од чега се њих 50 вратило у БиХ. Нема сумње да Република Српска и њен доскорашњи председник Милорад Додик уживају симпатије многих израелских политичара, пре свега утицајног Авигдора Либермана, који је недавно дао оставку на место министра одбране.

– Иако сарађујемо с Републиком Српском, то није увек лако за Израел, јер се Милорад Додик налази на црној листи САД, а ми морамо да водимо рачуна о интересима нашег стратешког савезника – прича Оријан, који додаје да у израелским дипломатским круговима није баш добро примљено то што Додик избегавао да се сусретне с амбасадорком САД у Сарајеву Морин Кормак.

Израелци не крију да им је стало да што већи број држава, укључујући и Србију и Црну Гору, признају Јерусалим за престоницу, као што су то већ урадиле САД и Гватемала. Када је председник Чешке Милош Земан у недељу у Јерусалиму отворио „чешку кућу“ у којој ће бити трговинско, културно и туристичко представништво „Џерузалем пост“ је то видео као први корак Прага у намери да пребаци своје дипломатско представништво у Свети град. Емануел Нашон подсећа да Јерусалим није главни град само у последњих 70 година, откада постоји модерна држава Израел, већ је он све Јевреје престоница већ 3.000 година.

– Ако бих отишао у Србију и унилатерно поручио како Београд више није ваш главни град него рецимо Нови Сад, изгледао бих глупо и нико ме не би озбиљно схватао. Зашто би нама неко одређивао који ће бити наш главни град. Ми бисмо били срећни да овде где се налази Влада, Кнесет и Врховни суд једног дана видимо и амбасаде Србије и Црне Горе, али ми знамо да је то процес и да то у суштини не мења ствар да у међувремену развијамо све боље односе – истиче портпарол израелског МСП-а.

 

 

Извор: Политика