Србија

НИШТА ИХ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ! Весељи открио ПАКЛЕНИ ПЛАН након формирања „војске Косова“: Настављамо дијалог као суверена земља!

Председник косовске скупштине Kадри Весељи изјавио је да ће се о трансформацију KБС у војску Kосова гласати у петак као што је било планирано, без обзира на упозорење НАТО, и тврди да та војска неће угрожавати комшије.

Весељи је за Глас Америке рекао је да је уверен да ће генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг „имати добре намере и схватити то као наше легитимно право“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наша војска је војска партнерства, а не војска која угрожава комшије. Столтенберг би више требало да брине о руским базама у Србији у Нишу него о партнерима НАТО, који су уско повезани са САД и земљама НАТО – рекао је Весељи.

Говорећи о забринутости Београда у вези са стварањем војске, Весељи је рекао да је Приштина спремна да преузме одговорност за Србе на целој територији Kосова.

– Оно што треба да се деси јесте да Србија не крши права Срба на Kосову и да их не уцењује да напусте KБС, како то у многим случајевима ради, преко својих структура и људи. Због чињенице да су наши грађани, косовски Срби, суверени грађани и ми ћемо их највише поштовати – рекао је Весељи.

Најавио је да ће после гласања о војсци, парламент одржати седницу како би се наставио процес дијалога са Београдом.

– Имамо устав, имамо територију, разговараћемо са Србијом као суверена држава о добросуседским односима. Србија мора да призна нашу земљу и територију коју имамо – рекао је он.

Према његовим речима, подизање царине за 100 одсто на српске производе нема циљ да обустави дијалог и Приштина ће се трудити да убеди савезнике да се акција односи на националну безбедност.

– То није одлука која намерава да крши дијалог, нема циљ да утиче на наше будуће односе и постизање споразума, али Србија заиста треба да размишља о Kосову. Не може да се понаша онако како јој је згодно – рекао је Весељи.

Он тврди да Србија не поштује косовске производе и документе.

 

Извор: Tanjug