Србија

ОВО ЈЕ КОНАЧАН КРАЈ ЗА ХАРАДИНАЈА, КОСОВО ЈЕ НА НОГАМА! Нису му дошли главе ни Београд, ни Москва, ни Тачи!

– Ово више нећемо да толеришемо, почећемо са масовним протестима – рекао је Зимбери

Око 20.000 државних службеника на Kосову започеће штрајк на крају јануара ако им се не уваже захтеви за повећањем плата по принципу „иста позиција, иста плата“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је за Радио Kосова рекао Мурсел Зимбери, председавајући Синдиката јавних службеника Kосова, који је додао да су ови радници једини који имају основну плату од око 340 евра.

Kрај јануара би, дакле, могао да значи 20.000 државних службеника у штрајку, уколико им се плате не изједначе са платама у осталим јавним секторима, а Зимбери каже да су они једини којима нису повећане плате, док су у другим секторима повећане.

– Ово више нећемо да толеришемо, почећемо са масовним штрајковима и протестима. Ја сам за дијалог, али мислим да је дошло до краја. Чекамо владину одлуку о томе како ће нас категоризовати – рекао је Зимбери.

Он је рекао да су плате ових службеника ниже него просечне плате на Kосову, и да су пни плаћени од 320 до 350 евра.

Зимбери је рекао да, ако се не постигне договор, може доћи до парализе државне администрације.

– Ако јавни службеници штрајкују, улазимо у потпуну парализу државе, јер јавни службеници раде у свим државним институцијама, дакле у просвети, у здравству, у судству… Значи, биће последица – нагласио је Зимбери.

Многи на Kосову спекулишу да би овакав масовни протест државних службеника могао да значи и велики проблем за актуелну владу Kосова, као и Рамуша Харадинаја.

 

Извор: Espreso.rs/GazetaExpress