Издвајамо Регион

Ухапшени због напада на Србе у Хрватској већ пуштени

Оба младића који су ухапшена због напада на Србе у Супетру на Брачу пуштена су на слободу, јављају хрватски медији.

Они су напали Србе који раде као сезонски радници, а претучен је и ватрогасац јер је стао у њихову одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због кривичног дела наношења тешких телесних повреда 26-годишњем ватрогасцу у Супетру на Брачу, 22-годишњем младићу који је учествовао у нападу на сезонске раднике изречена је мера опреза према којој се ватрогасцу не сме приближавати на 150 метара ни контактирати с њим, сазнаје портал „Индекс“ у хрватском Тужилаштву.

С образложењем да 22-годишњак до сада није био кажњаван нити се води у крим-евиденцији, за њега уопште није затражен затвор, већ му је одређена мера опреза. У време напада био је под утицајем алкохола јер му је измерено 1,2 промила, а на испитивању није негирао напад, само је рекао да се ничега не сећа.

Осим тог 22-годишњака, полиција је ухапсила и 19-годишњака који је након испитивања у полицијској станици пуштен уз прекршајну пријаву због кршења Закона о јавном реду и миру и Закона о сузбијању дискриминације.

Инцидент се догодио у недељу поподне након фудбалског турнира Торцида куп у Супетру на Брачу када је неколико особа напало сезонце, тројицу младића из Славоније и девојку из Вараждина, које је од разуларене масе штитио ватрогасац (26) задобивши у том метежу вишеструку фрактуру носне кости те је превезен у сплитску болницу.

Повод за напад била је национална нетрпељивост јер је неко из скупине нападача питао „где су Срби“.

Инцидент су осудили брачки ватрогасци, градоначелница Супетра Ивана Марковић, али и странка Паметно која сматра да одговорност за такве нереде сносе сви они који у политичком и јавном животу отворено заговарају нетолеранцију и неприхватање других и другачијих.

„Тиме шире пласман мржње и сносе одговорност за тај немили догађај. Док институције државе толеришу неспровођење закона дотле свако мисли да за такве ствари може проћи некажњено. Свако насиље и позивање на мржњу треба казнити“, поручили су из странке Паметно.

Полиција је рекла да и даље истражује инцидент на Брачу како би дошла до осталих младића из групе која је напала сезонце, међу којима су била два младића српске националности.

 

Извор: Б92/Индекс