Србија

ПАПРЕНИ УДАР ПО ЏЕПУ: Ако крећете на летовање, ово НИКАКО НЕ СМЕТЕ да радите ТОКОМ ВОЖЊЕ!

Причање мобилним телефоном у току вожње, избегавање везивања појаса на задњем седишту или пушење у аутомобилу уколико је дете у колима, могу вас коштати и скупље од летовања.

Полиција у Србији, Грчкој, Црној Гори и Хрватској ових дана и прилично оштро кажњава ове, али и остале саобраћајне преступе преступе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током претходних дана полиција је током појачане контроле саобраћаја на територији наше земље због саобраћајних прекршаја казнила око 7.500 возача, међутим овај тренд појачане контроле саобраћаја спроводе и околне земље у којима су српски туристи чести госити те треба бити нарочито опрезан, првенстевно због безбености, али и удара на буџет.

Скидање таблица и одузимање дозволе за преступе у Грчкој

Уколико током боравка у Грчкој пушите у току вожње и то у присуству малолетног детета, телефонирате, не везујете појас, паркирате се бахато, возите у папучама или бацате опушке кроз прозор возила, мораћете да платите драконску казну од 1.500 евра, или ће вам бити одузета дозвола.

Како наводе грчки медији, а српски туристи су сведоце, који се тренутно налазе у Солуну, током ових дана почеле су свакодневне контроле како би се уочила кршења закона и пушење у аутомобилу.

Казне за пушење у аутомобилу у присуству детета млађег од 12 година крећу се од 1.500 евра за возача приватног аутомобила!

Казна се плаћа без обзира на то да ли пуши возач или неко од путника. Одузима се и возачка дозвола на месец дана, такође небитно да ли је прекршај направио сам возач или него друго из аутомобила. Са друге стране казна за возача јавног превоза и 3.000 евра за овај прекршај.

Поред пушења у аутомобилу, грчки полицајци строго кажњавају и због непрописног паркирања аутомобила скидајући таблице.

Како би вратили таблице након кажнавања непрописног паркирања морате да платите казну која износи од 40 до 80 евра, а више не постоји могућност плаћања умањене казне уколико се она плати на лицу места

Колико су Грци пооштрили своју политику кажњавања говори и чињеница да Ауто-мото савез Србије на свом сајту наводи чак и актуелни ценовник прекршаја, који изгледа овако:

недозвољено паркирање – од 40 до 80 евра
прекорачење брзине – од 40 до 750 евра
невезивање појасева – 350 евра
непоштовање пешака – 200 евра
вожња у алкохолисаном стању – од 0,5 до 0,8 промила – 78 евра, од 0,8 до 1,1 промила – 156 евра, преко 1,1 промила – 625 евра
опасна вожња – 700 евра
коришћење мобилног телефона током вожње – 100 евра
Треба додати да широк распон висине новчане казне зависи од тога за колико је прекорачена дозвољена брзина и где је прекршај забележен (у насељеном месту или ван њега).

Од почетка месеца драконске казне у Хрватској

Почетком месеца у суседној Хрватској ступила су на снагу нова саобраћајна правила по којима се поједини прекршаји у саобраћају кажњавају новчаном казном која сеже и до висине три просечне плате у овој земљи.

Према овим правилима прекорачење брзине у насељеном месту за више од 50 километара на сат, вожња у супротном или забрањеном смеру на аутопутевима, намерни пролазак кроз црвено светло, одбијање провере алкохола или дрога у крви, али и вожња са више од 1.5 промила или под утицајем дрога сматрају се најтежим преступима у саобраћају.

Казне за ове преступе крећу се и до 2.600 евра, али се могу применити строже мере попут забране управљања моторним возилом у трајању од шест месеци, или на дужи временски период.

Полиција поред тога може привремено, до одлуке суда, одузети возило којим је почињен прекршај, ако возач који је већ двапут правоснажно кажњен и понови неки од тих најтежих прекршаја.

У Црној Гори казне су остале потпуно исте те ће све оне који су начинили преступ дочекати плаћање финансијске накнаде која достиже чак и 2.000 евра.

Ово су цене бахате вожње у суседној земљи:

невезивање појаса од 40 до 100 евра
вожња под дејством алкохола од 70 до 2.000 евра (преко 0,05 промила одузимање дозволе)
ако се на предњем седишту вози дете млађе од 12 година, од 60 до 150 евра
уколико дете узраста до 5 година није у сигурносном седишту од 30 до 90 евра
вожња детета млађег од 12 година на мопеду или мотоциклу до 150 евра
претицање колоне 450 евра
прелазак преко пуне линије 300 евра
непоседовање рефлектујућег прслука од 30 до 80 евра
прекорачење брзине од 450 до 2.000 евра.

Извор: srbijadanas.com