Србија

Данас је освануо ДАН Д који су цело време најављивали, ево од чега доктори највише страхују

Две недеље од ублажавања мера – то је кључни дан за дефинитивни увид у здравље нације пред улазак у последњу фазу борбе са најјачим таласом епидемије корона вируса. А тај дан је данас.

Тај 4. мај био је за епидемиологе и грађане дефинитивно дан тријумфа: након скоро пуна два месеца од првог случаја корона вируса, Србија је коначно могла мало да одахне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено са поменутим ублажавањем мера – и њеним најрепресивнијим делом, полицијским часом укинутим 6. маја – струка је наглашавала: 14 дана након оваквог потеза видећемо да ли смо погрешили и да ли морамо да враћамо мере.

Чега су се плашили лекари?

Брига 1: Ђурђевдан

Овај 6. мај био је по много чему специфичан. Једна од највећих слава у српском народу требало је да протекне „под маскама“, без већих окупљања родбине и пријатеља.

Иако је тог дана и даље била на санзи забрана кретања од 18 сати до 5 ујутру, други дан славе био је уједно и први дан без полицијског часа. И лепо време, и психолошко олакшање и поводом који је објективно постојао – све то је извукло је људе из станова и кућа, и закомпликовало епидемиолошку ситуацију.

Премда у данима након Ђурђевдана нисмо видели нагли скок оболелих. тек данас моћи ћемо дефитивно да кажемо да смо преживели Светог Ђорђа.

Брига 2: Масовни скупови

„Блиц“ је јуче подвукао црту и у тефтеру смо, веровали или не, сабрали 7 масовних политичких и грађанских скупова само у Београду. За једва 11 дана, колико је прошло од како је ванредно стање у Србији укинуто, такмаци са политичке сцене организовали су скупове на којима су директно прекршене све препоруке Кризног штаба Владе о понашању грађана у наредном периоду.

Ризик од масовних окупљања не треба додатно елаборирати, усоталом, ни наредбе кризног штаба о њиховој забрани нису доношене из досаде. Упркос томе, константно смо их кршили.

Брига 3: Опуштање

Психолошки притисак на грађане трајао је предуго. Страх од заразе пре или касније тражи опуштање, и оно се десило: слике препуних шеталишта, паркова, излетишта, довољну су рекле о свему.

Епидемиолози су и предвидели такав развој догађаја. Зато су и одредили 14. дан од олакшања мера као својеврсни „чекпоинт“ за корону, пресек тога колико смо успели да се одбранимо од епидемије ослањајући се само на сопствену одговорност.

Брига 4: Расуло при повратку на посао

Коначно, струка је страховала и од тога каок ће изгледати поновни повратак „нормалном“ животу, пре свега враћање радника на посао. Оправдано: нова жаришта у Врању и Лесковцу показала су да су фабрике, односно радна места на којима је присутно више запослених, потенцијално опасна.

У Врању је, тако, у фабрици намештаја у којој је заражено безмало 70 људи, утврђено да радници нису прегледани на улазу, није им мерена температура, а и ако јесте, радници и руковдство су игнорисали симптоме корона вируса. Због тога су изазвали жариште и у опасност довели и своје најближе у домовима.

Извор: Блиц