Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР ДАЧИЋ: Ево како ће изгледати прелазак границе у наредном периоду!

Странци који долазе треба да имају негативан тест и потврду од владине комисије за улазак у земљу

Министар спољних послова Ивица Дачић, кад је реч о отварању граница и путовањима изван граница државе Србије, каже да се не ради о једностраним одлукама већ о стандардима које намећу и траже и друге земље. Дачић је казао да се морају имати у виду и друге земље и њихови захтеви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напоменуо је да је једно питање отварање граница за грађане Србије и за улазак и излазак из наше земљу, а да је друго питање улазак и излазак кад се ради о странцима.

– Код нас реч је о негативним тестовима не старијим од 72 сата. Странци који долазе у Србију треба да имају негативан тест и потврду од владине комисије за улазак у земљу – објаснио је шеф дипломатије.

Указао је да се од 1. јуна без било какве потврде могу прећи границе са Албанијом, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом и да је реч о суседним земљама које нису чланице ЕУ.

Кад је реч о земљама чланицама ЕУ, Дачић је казао да остаје на снази одлука ЕУ да су њихове границе на нивоу Уније затворене до 15. јуна, али, како је навео, наши грађани из земаља ЕУ могу да се врате у Србију и у таквим условима, уз потврде које им издају државни органи Србије.

Подсетио је да држава више не организује хуманитарне летове за репатријацију, јер више не постоје српски држављани „заглављени“ ван граница Србије, али да је „Ер Србија“ наставила да организује специјалне летове на којима грађани плаћају своје карте.

Извор: Srbijadanas.com/ РТС